Manzara resminde boşluk olgusu ve sanatçının mizacı ile olan ilişkisi
The phenomenon of emptiness in landscape painting and its relationship with the artist's temperament
- Tez No: 711300
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ATEŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Doğa, Manzara resmi, Melankoli, Mizaç, Nature, Landscape painting, Melancholy, Temperament
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Sanatsal üretimin en genel motivasyonu yaratıcılık ve hayal gücü olarak ifade edilmektedir. Sanatın hangi dalı olursa olsun sanatçı, eserini bir ifade biçimi olarak kullanmaktadır. Bazen her şey göründüğü gibidir, bazen de anlatılmak, gösterilmek istenen hikâye alt metinlerde saklıdır. Her sanat dalında üretim süreci ve yöntemler değişebilmektedir fakat sonucunda ortaya çıkan eser kendi başına bir düşünceyi anlatmaktadır. Resim, bir yöntem olarak iki boyutlu düzlemde gerçekleşmektedir. Mağara duvarlarından galeri duvarlarına sürdürdüğü bu geniş yolculuğunda resim, yöntem ve düşünce yapısı olarak sürekli bir değişime uğramıştır. Birinci bölümde manzara resminin tarihsel süreci araştırılarak, sanatçıların içsel eğilimlerinin, yaptığı eserlerin bütününe çoğu zaman hâkim olduğu kanaatine varılmıştır. Böylelikle fırça vuruşlarından, renk ve kompozisyon seçimlerinden, üretimde kullandığı malzemelerden ve yöntemden dolayı, sanatçıların birbirinden olabildiğince farklı ve biricik eserler üretebildiği düşünülmektedir. Üretilen sanat eseri üzerinde kişisel mizacın etkisinin olduğu düşünülerek ikinci bölümde sanatçı ile melankoli ve mizaç arasındaki ilişki araştırılmıştır. Resmin üretildiği dönemde yaşanan bilimsel, politik ve ekonomik olaylar, yaşanılan sosyal çevre, ailevi sorunlar, savaşlar ve göçler gibi birçok etken sanatçının mizacında büyük rol oynamaktadır. Araştırma, manzara resmindeki boşluk olgusuyla, sanatçının melankolik ruh halinin yakın bir ilişki içinde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The most general motivation of artistic production is expressed as creativity and imagination. Regardless of the branch of art, the artist uses his work as another form of expression of a meaning. Sometimes everything is as it seems, sometimes the story that is wanted to be told and shown is hidden in the subtexts. The production process and methods can change in each branch of art, but the resulting work expresses an idea on its own. Painting occurs on a two-dimensional plane as a method. In this wide journey from cave walls to gallery walls, painting has undergone a constant change in terms of method and thought. In the first part, the historical process of landscape painting has been investigated and it has been concluded that the inner tendencies of the artists often dominate the whole of the works they make. Thus, due to brush strokes, color and composition selections, materials and methods used in production, it is thought that artists can produce as many different and unique works as possible from each other. Considering that personal temperament had an effect on the artwork produced, the relationship between the artist and melancholy and temperament was investigated in the second part. Many factors such as scientific, political, and economic events, social environment, family problems, wars and migrations play a major role in the artist's temperament when the painting was produced. The research shows that the phenomenon of emptiness in landscape painting and the artist's melancholic mood are closely related.