Re-reading modernist verse: a poststructural feminist approach to selected poems by Marıanne Moore, H.D., Ezra Pound and T.S. Eliot
Modernist şiiri yeniden okumak: Marianne Moore, H.D., Ezra Pound ve T.S. Eliot'un seçili şiirlerine postyapısalcı feminist bir yaklaşım
  1. Tez No: 711414
  2. Yazar: ZEHRA GÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH KARAKUZU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın yazını, post-yapısalcı feminizm, toplumsal cinsiyet, fallogosantrizm, dil, modernist şiir, Post-structural feminism, modernist poetry, ecriture feminine, phallogocentrism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu tez ana, dişil ve bedenin Marianne Moore, H.D., Ezra Pound ve T.S. Eliot'un seçili şiirlerinde nasıl temsil edildiğini Hélène Cixous, Luce Irigaray and Julia Kristeva'nın postyapısal feminist teorileri çerçevesinde göstermeyi amaçlamaktadır; çünkü bu teorik çerçeve güç, dil, cinsiyetli bedenler ve siyaset kavramları arasındaki ilişkiyi somut bir şekilde anlaşılır kılmaktadır. Lacan'ın aykırı kızları olarak bilinen bu teoristler, kadınların ezilmesinin altta yatan sebebinin dilin içerisinde olduğu görüşündeydiler ve bu sebepten dilde katılaşmış hale gelen ikilikleri yapı bozuma uğratmanın yollarını aramışlar ve kadın bedenini ve kadının deneyimlerine odaklanan kadın yazını ya da kadın konuşması adını verdikleri bir yazın biçimi ileri sürmüşlerdir. Hem biçimsel hem de tematik anlamda uzantıları olan bu yazın biçimi Marianne Moore ve H.D.'nin şiirlerini tanımlamaktadır. Ancak, bu tezin argümanı iki erkek şairin de şiirlerine bu yazın tarzını uygulamış olmalarıdır. Teoristlerin modernist şiirin ucu açık, çoğulcu, subversif, revizyoner ve akışkan olduğu görüşlerinden yola çıkarak, burada bahsedilen şairlerin cinsellikle ilgili meseleleri ve kadını/analığı nasıl temsil ettiğiyle alakalı bireysel yazım tarzlarını kıyaslamakla birlikte, bu tez söz konusu şairler arasında ortak noktaları da bulmayı hedeflemektedir. Şiirin konuşmaya daha yakın olduğunu ve yazıdaki işaretin aksine sesi temsil ettiğini göz önünde bulundurursak, modernist şiir cinselliklerin, tarihçelerin ve işaretlerin daha akışkan ve değişken ve böylece de daha kadınsı olduğu bir alana dönüşmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts at showing how the maternal, feminine and body are represented in the selected poems of Marianne Moore, H.D., Ezra Pound and T.S. Eliot through a poststructural feminist framework as posited by Hélène Cixous, Luce Irigaray and Julia Kristeva, since this framework allows a concrete understanding concerning the relation between power, language, sexuate bodies and politics. Known as the dissident daughters of Lacan, these theorists opined that the underlying reason for female subjugation is within language and therefore sought for the ways of deconstructing the binaries that are solidified in and through language and came up with a new mode of writing called ecriture feminine or parler femme. This kind of writing, having implications both at the formalistic and thematic level, defines the poetics of Marianne Moore and H.D. However, the argument of this thesis is that this mode of writing also resurfaces in the poems by Pound and Eliot. Besides making a comparison among the poets herein in terms of how they deal with matters of sexuality and represent the feminine, this thesis delves into the points of convergence among four poets as regards the thematic and formalistic features of their poetics, based on the thoughts by theorists that the language of modernist poetry is already feminine in that it is open-ended, plural, subversive, revisionary and fluid. Considering that poetry is closer to speech and represents voice as opposed to the sign in writing, modernist poetry turns into a space where sexualities, histories and signs become more contingent and fluid and therefore more feminine.