Staphylococcus aureus suşlarında niklozamidin mupirosin ile in vitro sinerjistik etkisinin tarama testi ile araştırılması
Investigation of in vitro synergistic effect of niclosamide with mupirocin in staphylococcus aureus strains by screening test
- Tez No: 711425
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KAYGUSUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mupirosin, Niklozamid, Staphylococcus aureus, Mupirocin, Niclosamide, Staphylococcus aureus
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Staphylococcus aureus (S. aureus) taşıyıcılarında kullanılan antibiyotiklere direncin artması alternatif tedavi arayışını gündeme getirmiştir. Bu araştırma ile S. aureus suşlarında niklozamidin mupirosin ile in vitro sinerjistik etkisinin olup olmadığını incelemeyi hedefledik. Yöntem: 2021 yılında laboratuvarımıza gönderilen örneklerden 25 metisiline duyarlı S. aureus (MSSA) ve 25 metisiline dirençli S. aureus (MRSA) suşu toplandı. Suşlarda çift disk sinerji yöntemi uygulanarak niklozamid ile mupirosin arasında in vitro sinerjistik etki olup olmadığı incelendi. Bulgular: Çalışılan suşlarda herhangi bir sinerji saptanmadı. Suşların sadece MRSA grubundaki 2 tanesinde mupirosine direnç gözlenmiş olup diğer suşların tümünün mupirosine duyarlı olduğu bulundu. Niklozamid inhibisyon zonlarının MSSA ve MRSA suşlarında unimodal dağılıma benzer olduğu gözlendi. Sonuç: S. aureus suşlarında niklozamidin mupirosin ile in vitro sinerjistik etkisinin olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Increasing resistance to antibiotics used in Staphylococcus aureus (S. aureus) carriers has brought up the search for alternative treatment. With this research we aimed to examine whether niclosamide has an in vitro synergistic effect with mupirocin in S. aureus strains. Methods: In 2021, 25 methicillin susceptible S. aureus (MSSA) and 25 methicillin resistant S. aureus (MRSA) strains were collected from specimens that sent to our laboratory. In vitro synergistic effect between niclosamide and mupirocin was investigated by applying double disc synergy method in strains. Results: No synergy was detected in the strains. Mupirocin resistance was observed in only 2 of the strains in the MRSA group and all of the other strains were found to be susceptible to mupirocin. Niclosamide inhibition zones were observed to be similar to unimodal distribution in MSSA and MRSA strains. Conclusion: Niclosamide did not have an in vitro synergistic effect with mupirocin on the S. aureus strains we studied.