Beden eğitimi ve spor bölümü öğretmen adaylarının öz yeterlik algıları ile akademik erteleme davranışları arasındaki ilişki
The relationship between the self-efficacy perceptions of the department of physical education and sports teacher candidates and the academic procrastination behaviors
  1. Tez No: 711424
  2. Yazar: AHMED RAMZI OTHMAN SALIHI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HALÜK SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Öz Yeterlilik, Akademik Erteleme, Physical Education, Self-Efficacy, Academic Procrastination
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, beden eğitimi ve spor bölümü öğretmen adaylarının öz yeterlik algıları ile akademik erteleme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Bu kapsamda Erzurum ilinde yer alan bireyler arasından basit tesadüfi yöntemle seçilen 100 kişi araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya katılanların kişisel bilgilerine ulaşabilmek için araştırmacı tarafından demografik bilgi formu oluşturulmuştur. Adayların öz yeterlik algılarının ölçümlenebilmesi için“Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Adayların akademik erteleme davranışlarının ölçümlenmesi için“Akademik Erteleme Davranışı Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 22.0 İstatistik paket programı kullanılmıştır . Yapılan analizler sonucunda verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiş bu doğrultuda ikili değişkenlerin karşılaştırmasın Bağımsız Örneklem T-Testi, ikiden fazla gruba sahip olan değişkenlerin karşılaştırmasında ise ANOVA testi uygulanmıştır. ANOVA testi sonunda tespit edilen farklılıkların hangi gruplar arasında olduğu Tukey Testi ile tespit edilmiştir. Ayrıca akademik erteleme ile öz yeterlilik arasındaki ilişki Korelasyon analizi ile incelenmiştir. Bulgular: Öğrencilerin özyeterlilik seviyeleri açısından; sınıf düzeyinde,anne eğitim ve baba eğitim seviyelerinde farklılık olduğu bulunmuştur.Akademik erteleme seviyeleri açısından ise; yaşlar arasında, sınıf düzeyinde ve anne eğitim durumunda farklılık olduğu bulunmuştur. Akademik erteleme ile özyeterlilik arasında incelendiğinde ise; sorumsuzluk alt boyutu, akademik görevin niteliği alt boyutu ve akademik erteleme alt boyutlarında anlamlı farklar bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonucunda, akademik erteleme ile özyeterlilik arasında negatif yönlü ve orta düzeyli ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the relationship between self-efficacy perceptions and academic procrastination behaviors of pre-service physical education and sports teacher candidates. Method: In this context, 100 people selected by simple random method among individuals in Erzurum province were included in the study. A demographic information form was created by the researcher in order to access the personal information of the participants.“Teacher Self-Efficacy Scale”was used to measure the self-efficacy perceptions of the candidates. The“Academic Procrastination Behavior Scale”was used to measure the academic procrastination behaviors of the candidates. While evaluating the findings obtained in the study, SPSS 22.0 Statistics package program was used for statistical analysis. As a result of the analyzes made, it was determined that the data showed a normal distribution. Ex. T-Test, ANV in the comparison of variables with more than two groups. The test has been applied. At the end of the ANOVA test, it was determined between which groups the differences determined by the Tukey Test were. In addition, the relationship between academic procrastination and self-efficacy was examined by correlation analysis. Results: In terms of students' self-efficacy levels; It was found that there was a difference in the grade level, mother's education and father's education levels. In terms of academic procrastination levels; It was found that there was a difference between ages, grade level and mother's education status. When it was analyzed between academic procrastination and self-efficacy; Significant differences were found in the irresponsibility sub-dimension, the quality of the academic task sub-dimension, and the academic procrastination sub-dimensions.. Conclusion: As a result of the research, it was determined that there is a negative and moderate relationship between academic procrastination and self-efficacy.