Diz osteoartritli hastalarda farklı konsantrasyonlu dekstroz proloterapi tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of effectiviness of dextrose prolotherapy treatment with different concentrations in patients with KNEE osteoarthritis
- Tez No: 711449
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH BAYGUTALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, dekstroz proloterapi, rejeneratif tedavi, Knee osteoarthritis, dextrose prolotherapy, regenerative therapy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Diz osteoartritli (OA) hastalarda %5, %10 ve %20 konsantrasyonlu dekstroz proloterapi (DPT) tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Prospektif, randomize, kontrollü çalışmamıza; üç aydan uzun süreli diz ağrısı olan, ACR klinik/radyolojik tanı kriterlerine göre diz OA tanısı konulan, Kellgren-Lawrence evre II-III, 40-70 yaş, 128 hasta alındı. Her gruptan 30'ar hasta çalışmayı tamamladı. Grup 1'e %5, Grup 2'ye %10, Grup 3'e %20 DPT; 0, 3 ve 6. haftalarda, bir dize egzersiz tedavisiyle kombine olarak uygulandı. Grup 4'e egzersiz tedavisi verildi. Hotpack 0, 3 ve 6. haftalarda 20'şer dk uygulandı. Gruplar 0, 6 ve 12. haftalarda VAS, WOMAC, EHA, SKYT; 0 ve 12. haftalarda SF-36 ile değerlendirildi. DPT grupları yan etki açısından değerlendirildi. Bulgular: 6 ve 12. hafta VAS-A ile VAS-İ skorları Grup 2 ve 3'te, Grup 4'ten; 12. hafta VAS-G skoru Grup 3'te Grup 4'ten anlamlı düşük bulundu (p0,05). DPT grupları arasında değerlendirilen parametreler ve yan etki açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Tüm gruplarda değerlendirme parametreleriyle başlangıca göre tedavi sonunda anlamlı iyileşme gözlenmiş; ancak DPT grupları arasında anlamlı fark görülmemiştir. Dekstroz konsantrasyonu arttıkça kontrol grubuna üstünlüğün arttığı izlenmiş, bu farkın %20 DPT grubunda en belirgin olduğu görülmüştür. Diz OA'da standart proloterapi enjeksiyon protokolünün geliştirildiği, uzun takip süreli, plasebo kontrollü ve yüksek kalitede çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to compare the efficacy of %5, %10 and %20 concentration dextrose prolotherapy (DPT) treatments in patients with knee osteoarthritis (OA). Methods: In our prospective, randomized, controlled study; 128 patients aged 40-70 years, Kellgren-Lawrence stage II-III, diagnosed with knee OA according to ACR clinical/radiological diagnostic criteria, with knee pain for more than three months were included. Thirty patients from each group completed the study. 5% DPT for Group 1, 10% for Group 2, 20% for Group 3; single knee was applied in combination with exercise therapy at 0, 3 and 6 weeks. Group 4 was given exercise therapy. Hotpack was applied for 20 minutes each at 0, 3 and 6 weeks. Groups were evaluated with VAS, WOMAC, ROM (Range of Motion) and TUG (The Timed Up&Go) tests at 0, 6 and 12 weeks. Groups were evaluated with SF-36 parameters at 0 and 12 weeks. DPT groups were evaluated in terms of side effects. Findings: The VAS-A and VAS-İ scores at the 6th and 12th weeks were significantly lower in Groups 2 and 3 than in Group 4. The 12th week VAS-G score was significantly lower in Group 3 compared to Group 4 (p0.05). There was no significant difference between the DPT groups in terms of evaluated parameters and side effects (p>0.05). Conclusion: Significant improvement was observed at the end of the treatment compared to the baseline in terms of evaluation parameters in all groups; however, no significant difference was observed between the DPT groups. It was observed that the superiority against control group increased as the dextrose concentration increased, and this difference was observed to be most prominent in the %20 DPT group. Long-term, placebo controlled, high quality studies are needed.