Kadın üniversite öğrencilerinde yeme tutumu, kişilerarası bağımlılık ve kendini kabul arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between eating attitude, interpersonalcommitment and self acceptance in female university students
- Tez No: 711495
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANOLYA ÇALIŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumu, Koşulsuz Kendini Kabul, Kişilerarası Bağımlılık, Eating Attitude, Unconditional Self Acceptance, İnterpersonal Dependency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma yeme bozukluklarının önemli bir bileşenini oluşturan yeme tutumundaki bozulmaların anlaşılmasında ve kavramsallaştırılmasında koşulsuz kendini kabul ve kişilerarası bağımlılık faktörlerinin yeme tutumu ile olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın örneklemini 18-35 yaş arası kadın üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya 200 katılımcı dâhil edilmiştir. Öncelikle katılımcıların demografik özelliklerini öğrenmeye yönelik Demografik Bilgi Formu verilmiştir. Ardından araştırma soruları çerçevesinde, katılımcıların yeme tutumu hakkında bilgi edinebilmek için Üç Faktörlü Yeme Ölçeği, Kendini Kabul düzeyini değerlendirmek için Koşulsuz Kendini Kabul Ölçeği ve Kişilerarası Bağımlılık hakkında bilgi toplayabilmek için Kişilerarası Bağımlılık Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada ilk olarak, genel örneklemde Üç Faktörlü Yeme Ölçeği, Koşulsuz Kendini Kabul Ölçeği ve Kişilerarası Bağımlık ölçeğinin sosyodemografik özellikler açısından farklılaşmayı görebilmek için Bağımsız T-testi ve Tek Yönlü Varyans (ANOVA) analizi sonuçlarına yer verilmiştir. Ardından çalışmanın ana değişkenlerinin arasındaki ilişkiyi incelemek içinde Pearson Korelasyon sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre araştırmanın örneklemini oluşturan üniversite öğrencilerinin üç faktörlü yeme ölçeği, koşulsuz kendini kabul ölçeği ve kişilerarası bağımlılık ölçeği arasında anlamlı düzeyde ilişki gözlemlenmiştir. Öğrencilerin Koşulsuz Kendini Kabul Ölçeği'nin Üç Faktörlü Yeme Ölçeği ve Kişilerarası Bağımlılık Ölçeği ile arasında anlamlı pozitif yönlü ilişki gözlenmiştir. Üç Faktörlü Yeme Ölçeği ve Kişilerarası Bağımlık Ölçeği arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Üç Faktörlü Yeme ölçeğinin, kontrolsüz yeme alt boyutu ile kişilerarası bağımlılık ölçeğinin, duygusal güven alt boyutu arasında anlamlı pozitif yönlü ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Kişilerarası Bağımlılık ve Koşulsuz Kendini Kabul arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Alanyazındaki araştırmalar göz önünde bulundurularak araştırmadan elde edilen bulgular tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to understand and conceptualize the disruptions in eating attitude, which constitute an important component of eating disorders, with unconditional self-acceptance and interpersonal addiction factors. The sample of the study consisted of 18-35 year old female college students. First, the demographic information form was given to learn about the demographic characteristics. Then, Three-Factor Eating Scale and Cognitive Self Acceptance scales were applied. Independent T-tests and One Way Variance Analysis were conducted in order to see the differentitation in terms of soci-odemographic characteristics at the Three Factor Eating Scale, the Unconditional Self Acceptence Scale and the Personality Dependence Scale. Lastly, Pearson Correlation results were applied to examine the relationships between the variables. The results of the study revealed a statistically significant relationship between the Three Factor Eating Scale, The Unconditional Self Acceptance Scale and The Interpersonal Dependency Scale. A significant positive relationship was observed between the students' unconditional self acceptance, eating attitudes and interpersonal addiction. The findings obtained from the research were discussed in the light of the research in given literature.