The role of self-efficacy, hope, and anxiety in predicting university entrance examination scores of eleventh grade students
Öz-yeterlik, umut ve kaygının onbirinci sınıf öğrencilerinin üniversite giriş sınavı puanlarını yordamadaki rolü
  1. Tez No: 205085
  2. Yazar: GÜLŞAH KEMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-yeterlik, Umut, Kaygı, Üniversite Giriş Sınavı (ÖSS), Self-efficacy, Hope, Anxiety, University Entrance Examination (UEE)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı öz-yeterlik, umut ve kaygının 11. sınıf öğrencilerinin üniversitegiriş sınavı puanlarını yordamadaki rolünü araştırmaktır.Çalışmanın katılımcıları Ankara ilinde yer alan Çatı, Final, Karacan, Odak, Sınav veZafer dershanelerinin üniversite sınavına hazırlanan 786 (442 kız, 344 erkek) gönüllüöğrencilerinden oluşmaktadır. Veriler, Akademik Öz-Yeterlik Ölçeği (AÖYÖ),Öğrenci Öz-Yeterlik Ölçeği (ÖÖYÖ), Durumluk Umut Ölçeği (DUÖ), Sürekli UmutÖlçeği (SUÖ), Durumluk Kaygı Envanteri (DKE) ve Sürekli Kaygı Envanteri'nin(SKE) uygulanmasıyla elde edilmiştir.Öğrencilerin üniversite giriş sınavı puanlarına uygulanan üç ayrı regresyon analizininsonuçları, sayısal, eşit ağırlıklı ve dil örneklemlerinde üniversite giriş sınavısonuçlarını farklı modellerin yordadığını göstermiştir. Sayısal grubu için; AnadoluLisesi okul türü, Süper Lise okul türü, ÖÖYÖ Öğrenme Öz-yeterlik alt ölçekpuanları, Özel Lise okul-türü, AÖYÖ Akademik Öz-yeterlik alt ölçek puanları,Durumluk Kaygı Envanteri puanları, ÖÖYÖ Kariyer Öz-yeterlik alt ölçek puanları,AÖYÖ İyi Bir Sınıf Öğrencisinin Özellikleri alt ölçek puanları, DUÖ ?Agentic?Düşünme alt ölçeği puanları ve Ailenin gelir düzeyi üniversite giriş sınavı puanlarınıyordamıştır.Eşit ağırlıklı grup için yordayıcı değişkenler; Anadolu Lisesi okul türü, Süper Liseokul türü, AÖYÖ Akademik Öz-yeterlik alt ölçek puanları, AÖYÖ AkademikYardım Öz-yeterlik alt ölçek puanları, AÖYÖ Sayısal Öz-yeterlik alt ölçek puanları,SUÖ ?Pathways? Düşünme alt ölçek puanları ve DUÖ ?Agentic? Düşünme alt ölçekpuanları olarak ortaya çıkmıştır.Dil grubu için; ÖÖYÖ İletişim Öz-yeterlik alt ölçek puanları, Süper Lise okul türü,Anadolu Lisesi okul türü, Özel Lise okul türü, DUÖ ?Agentic? Düşünme alt ölçekpuanları, ÖÖYÖ Kariyer Öz-yeterlik alt ölçek puanları ve AÖYÖ Sosyal Öz-yeterlikalt ölçek puanları regresyona giren yordayıcı değişkenler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to investigate the role of student self-efficacy,academic self-efficacy, state and dispositional hope, and state and trait anxiety inpredicting university entrance examination (UEE) scores of students.The participants of the study consisted of 786 (442 males, 344 females) volunteeredstudents who were in the course of preparation preparing for the university entranceexamination at Çatı, Final, Karacan, Odak, Sınav, and Zafer Private Courses inAnkara. The data were gathered by administering six instruments, namely CollegeAcademic Self-efficacy Scale (CASES), College Student Self-efficacy Scale(CSSES), State Hope Scale (SHS), Dispositional Hope Scale (DHS), State AnxietyInventory (SAI), and Trait Anxiety Inventory (TAI).The results of three separate regression analyses revealed different models for thequantitative, equally weighted, and language samples. For the quantitative sample,Anatolian High School-type, Super Lycee school-type, Learning Self-efficacysubscale scores of CSSES, Private High School, Academic Self-efficacy subscalescores of CASES, State Anxiety Inventory scores, Career Planning subscale scores ofCSSES, Characteristics of a Good Citizen subscale scores of CASES, AgenticThinking subscale scores of SHS, and Income level of the family predicted theuniversity entrance examination scores.For the equally weighted sample, the predictor variables entered into the regressionequation were Anatolian High School-type, Super Lycee school-type, AcademicSelf-efficacy subscale scores of CASES, Academic Helping Efficacy subscale scoresof CASES, Quantitative Self-efficacy subscale scores of CASES, Pathways subscalescores of DHS, and Agency subscale scores of SHS.For the language sample, Communication Efficacy subscale scores of CSSES, SuperLycee, Anatolian High School, Private High School, Agentic Thinking subscalescores of SHS, Career Planning Self-efficacy subscale scores of CSSES, and SocialSelf-efficacy subscale scores of CASES were found as the predictor variables enteredinto the regression equation.