8. ve 12. sınıf adölesan dönemdeki okul öğrencilerinde, lise ve üniversite giriş sınavlarına bağlı olarak gelişen sınav kaygısının; ''dental anksiyete, oral hijyen durumu, oral hijyen davranışları, beslenme alışkanlıkları, zararlı tüketim maddelerinin kullanımı, gingival ve periodontal hastalıklar, diş çürükleri, oral parafonksiyonlar ve Temporomandibular Eklem Disfonksiyon Sendromu (TMDS)'' üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of exam anxiety associated with high school and university entrance examinations on dental anxiety, oral hygiene status, oral hygiene behaviors, dietary habits, use of harmful substances, gingival and periodontal diseases, dental caries, oral parafunctions, and Temporomandibular Joint Dysfunction Syndrome (TMDS) in 8th and 12th grade adolescent students
  1. Tez No: 1015356
  2. Yazar: ESRA ARIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM KÜÇÜKEŞMEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan Öğrenciler, Sınav Kaygısı, Dental Anksiyete, Oral Hijyen, Temporomandibular Eklem Disfonksiyon Sendromu, Adolescent Students, Test Anxiety, Dental Anxiety, Oral Hygiene, Temporomandibular Joint Dysfunction Syndrome
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
8. ve 12. Sınıf Adölesan Dönemdeki Okul Öğrencilerinde, Lise ve Üniversite Giriş Sınavlarına Bağlı Olarak Gelişen Sınav Kaygısının; ''Dental Anksiyete, Oral Hijyen Durumu, Oral Hijyen Davranışları, Beslenme Alışkanlıkları, Zararlı Tüketim Maddelerinin Kullanımı, Gingival ve Periodontal Hastalıklar, Diş Çürükleri, Oral Parafonksiyonlar ve Temporomandibular Eklem Disfonksiyon Sendromu(TMDS)'' Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi Amaç: Çalışmamızda 8. ve 12. sınıf adölesan dönemdeki okul öğrencilerinde, lise ve üniversite giriş sınavlarına bağlı olarak gelişen sınav kaygısının; dental anksiyete, oral hijyen durumu, oral hijyen davranışları, beslenme alışkanlıkları, zararlı tüketim maddelerinin kullanımı, gingival ve periodontal hastalıklar, diş çürükleri, oral parafonksiyonlar ve Temporomandibular Eklem Disfonksiyon Sendromu (TMDS)'' üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Kliniği'ne başvuran, kendileri ve ebeveynlerinden yazılı onam alınan, lise ve üniversite giriş sınavına hazırlanan 13–14 ve 17–18 yaş aralığındaki toplam 125 sağlıklı adölesan dahil edildi. Katılımcıların ağız içi ve ağız dışı muayeneleri yapıldı. Adölesan ve ebeveynlere bilgi edinme formu uygulandı; adölesanlara Revize Edilmiş Sınav Kaygısı Envanteri ve Durumluk Anksiyete Envanteri uygulandı. Veriler; frekans ve yüzde analizleri, ortalama ve standart sapma değerleri, Ki-Kare testi, Pearson korelasyon analizi, lineer regresyon analizi, bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi (p<0,05). Bulgular: Elde edilen veriler doğrultusunda, Revize Edilmiş Sınav Kaygısı Envanteri puan ortalaması 38,13 ± 9,85, Durumluk Dental Anksiyete Envanteri puan ortalaması ise 35,80 ± 8,34 olarak saptandı. Sınav kaygısı ile dental anksiyete arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (p<0,01). Oral sağlık göstergeleri incelendiğinde, DMFT ortalaması 6,58 ± 3,69, DMFS ortalaması 10,85 ± 7,08 olarak belirlendi. Sınav kaygısı yüksek olan öğrencilerde DMFT skorlarının daha düşük olduğu saptandı (p<0,05). Plak İndeksi (0,256 ± 0,196) ve Gingival İndeks (0,169 ± 0,146) ortalamaları ile sınav kaygısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05). Beslenme alışkanlıkları açısından, adölesanların büyük çoğunluğunun karbonhidrat ve protein tüketiminde dengeli bir dağılım gösterdiği (%41,3 ve %48,4) belirlendi. Ders çalışırken şekerli gıda tüketen adölesanların sınav kaygısı skorlarının daha yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Zararlı alışkanlıklar değerlendirildiğinde, sigara kullanan öğrencilerin sınav kaygısı skorlarının daha düşük olduğu bulundu (p<0,01). Oral parafonksiyonel alışkanlıklar ile sınav kaygısı arasında genel olarak anlamlı bir ilişki bulunmazken (p>0,05), 12. sınıf öğrencilerinde tırnak yeme ve dudak/yanak ısırma alışkanlıklarına sahip bireylerde sınav kaygısı skorlarının daha yüksek olduğu belirlendi (p<0,05). Ağız hijyeni davranışları incelendiğinde, günlük diş fırçalama sıklığı, diş fırçası tipi, genel beslenme alışkanlıkları, TME bulguları (ağrı, ses, deviasyon, defleksiyon), diş sıkma alışkanlığı ve çiğneme kası hipertrofisi ile sınav kaygısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada, lise ve üniversite giriş sınavlarına hazırlanan adölesanlarda sınav kaygısı ile dental anksiyete arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmış; sınav kaygısının bazı davranışsal faktörlerle ilişkili olduğu, ancak genel ağız hijyeni göstergeleri ve TME bulguları üzerinde belirgin bir etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Bu bulgular, adölesanlarda sınav kaygısının ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkilerinin daha çok dolaylı ortaya çıktığını ve bu nedenle erken dönemde farkındalık oluşturulmasına yönelik koruyucu yaklaşımların önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effects of Exam Anxiety Associated with High School and University Entrance Examinations on Dental Anxiety, Oral Hygiene Status, Oral Hygiene Behaviors, Dietary Habits, Use of Harmful Substances, Gingival and Periodontal Diseases, Dental Caries, Oral Parafunctions, and Temporomandibular Joint Dysfunction Syndrome (TMDS) in 8th and 12th Grade Adolescent Students Aims: This study aimed to evaluate the effects of exam anxiety associated with high school and university entrance examinations on dental anxiety, oral hygiene status, oral hygiene behaviors, dietary habits, use of harmful substances, gingival and periodontal diseases, dental caries, oral parafunctional habits, and Temporomandibular Joint Dysfunction Syndrome (TMDs) in 8th and 12th grade adolescent students. Materials and Methods: A total of 125 healthy adolescents aged 13–14 and 17–18 years, who were studying for high school and university entrance examinations and had applied to the Department of Pediatric Dentistry Faculty of Dentistry, Süleyman Demirel University, were included in the study. Written informed consent was obtained from both the participants and their parents. Intraoral and extraoral examinations were performed. Information forms were administered to both students and their parents; additionally, the Revised Test Anxiety Inventory and the State Anxiety Inventory were applied to the students. The obtained data were analyzed statistically. The data were statistically analyzed using frequency and percentage analyses, mean and standard deviation values, Chi-square test, Pearson correlation analysis, linear regression analysis, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA) (p < 0.05). Results: Based on the obtained data, the mean score of the Revised Test Anxiety Inventory was 38.13 ± 9.85, while the mean score of the State Dental Anxiety Inventory was 35.80 ± 8.34. A statistically significant positive relationship was found between exam anxiety and dental anxiety (p<0.01). Regarding oral health indicators, the mean DMFT was 6.58 ± 3.69 and the mean DMFS was 10.85 ± 7.08. Students with higher exam anxiety had significantly lower DMFT scores (p<0.05). No significant association was found between exam anxiety and Plaque Index (0.256 ± 0.196) or Gingival Index (0.169 ± 0.146) (p>0.05). In terms of dietary habits, the majority of students showed a balanced distribution in carbohydrate and protein consumption (41.3% and 48.4%, respectively). Students who consumed sugary foods while studying had significantly higher exam anxiety scores (p<0.05). Regarding harmful habits, students who smoked had significantly lower exam anxiety scores (p<0.01). Although no overall significant relationship was found between oral parafunctional habits and exam anxiety (p>0.05), 12th-grade students with nail biting and lip/cheek biting habits had significantly higher exam anxiety scores (p<0.05). In terms of oral hygiene behaviors, no statistically significant association was found between exam anxiety and daily toothbrushing frequency, type of toothbrush, general dietary habits, temporomandibular joint findings (pain, sounds, deviation, deflection), bruxism, or masticatory muscle hypertrophy (p>0.05). Conclusion: In this study, a significant positive relationship was found between exam anxiety and dental anxiety in adolescents preparing for high school and university entrance examinations. Exam anxiety was associated with certain behavioral factors; however, it did not show a significant effect on general oral hygiene indicators or temporomandibular joint findings. These findings suggest that the impact of exam anxiety on oral and dental health in adolescents occurs mainly through indirect and behavioral pathways, highlighting the importance of preventive approaches aimed at raising awareness at an early stage.