İnternet oyun oynama bozukluğu olan ergenlerin ve annelerinin bağlanma stilleri
Attachment styles of adolescents with internet gaming disorder and thei̇r mothers
- Tez No: 711540
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER KARDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Internet Gaming Disorder, secure attachment, adolescent attachment style, mother attachment style
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Giriş:“İnternet oyunu oynama bozukluğu”(İOOB) DSM-V'te“İleri araştırma gerektiren durumlar”başlığı altında yer bulmuştur. İOOB; sürekli internet oyunu oynama, internet oyunları oynanmadığı zamanlarda yoksunluk belirtileri, tolerans ve kontrol kaybı ile birlikte okul, iş ve insan ilişkilerinde işlev kaybı olarak tanımlanmıştır[1]. Bağlanma kuramına göre güvensiz bağlanma, bireyin kendisiyle ilgilenilmediği veya sevilmediği duygularına neden olur ve bu durum daha sonraki psikososyal işlevselliği olumsuz yönde etkiler. Yazındaki çalışmalar güvensiz bağlanmanın kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları, agresyon, davranış bozuklukları ve İOOB gelişimine zemin hazırladığı yönündedir [2]. Amaç: Çalışmamızda, ergen yaş grubunda İOOB tanısı almış olgularda sosyodemografik verilerin, internet kullanma alışkınlıklarının, eş hastalanım oranlarının ve İOOB'li ergenlerin ve annelerinin bağlanma stillerinin alanyazın eşliğinde araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem:Çalışma grubumuz Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine 2021 yılı Ocak-Nisan ayları arasında başvuran DSM-V'e göre İOOB tanısı almış 12-18 yaş aralığındaki 51 ergen olgu ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmişİOOB'si olmayan, sağlıklı ve gönüllü 51 kontrol grubu ile oluşturuldu. Gruplara araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyodemografik ve klinik veri formu dolduruldu.“Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli (K-SADS)”kullanılarak ve DSM-V'e dayalı klinik görüşmeler yapılarak eşlik eden psikopatolojileri tarandı. Hasta ve kontrol grubuna Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği (YİBÖ), İnternet Oyunu Oynama Bozukluğu Ölçeği(İOOBÖ), İlişki Ölçekleri Anketi Adölesan Formu(İÖA-A), annelerine İlişki Ölçekleri Anketi Erişkin Formu(İÖA-E), SCL-90 psikiyatrik belirti tarama ölçeği verildi. Veriler SPSS 18.0 programı ile analiz edildi. Bulgular: Katılımcıların benzer aile özelliklerine, sosyoekonomik ve sosyokültürel düzeylere sahip oldukları gözlendi. İOOB'li grupta ve annelerinde güvensiz bağlanma ve eş hastalanım oranları daha yüksek olarak bulundu.İOOB'si olan ergenlerin günlük ortalama internet kullanma süresi, interneti kullanma amacı, internette oyun oynadığı kişiler, İOOB ölçeği ve Young İBÖ puanlarının anlamlı olarak daha yüksek geldiği ve kontrol grubuna göre güvensiz bağlanma stiline anlamlı olarak daha fazla sahip oldukları bulunmuştur. İOOB'li ergenlerin olduğu grupta İOOBÖ puanlarının ortalamasının 89,68 ± 9,10, kontrol grubunun ise 24,92 ± 3,01, YİBÖ(Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği)de ise 12 ergenin (%23,5)50-80 arasında, 39 ergenin (%76,5) ise 80 ve üzeri puan aldığı gözlenmiştir. İOOB'si olan ergenlerin annelerinde de güvensiz bağlanma stili ve eş hastalanım oranları anlamlı olarak daha yüksek ölçülmüştür. İOOB'li ergenlerde Depresif Bozukluk, Anksiyete Bozuklukları(toplam), Ayrılık Anksiyetesi Bozukluğu(AAB), DEHB ve KOKGB gibi ek bozukluklar anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Araştırmamızda İOOB'si olan ergenlerde ve annelerinde bağlanma stili incelenmiştir.İOOB'si olan ergenlerde güvensiz bağlanma sitili daha yüksek oranda görülürken, kontrol grubunda güvenli bağlanma stili daha yüksek oranda gözlenmiştir. Güvensiz bağlanan ergenlerin annelerinde de güvensiz bağlanma oranının daha yüksek görülmesi bulgularımızı literatürle uyumlu kılmıştır.Bu sonuçlar çalışmamızda öne sürdüğümüz hipotezi doğrular niteliktedir. Bununla birlikte anne ve babanın dahil edildiği daha kapsamlı boylamsal çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelime: İnternet Oyunu Oynama Bozukluğu, güvenli bağlanma, ergen bağlanma stili, anne bağlanma stili
Özet (Çeviri)
Introduction:“Internet gaming disorder”(IGD) has been included in the DSM-V under the title of“Conditions that require further research”. IGD is defined as continuous internet gaming, withdrawal symptoms when internet games are not played, loss of tolerance and control and loss of function in school, work and human relations[1].According to attachment theory, insecure attachment causes the individual to feel that he or she is not cared for or loved. this negatively affects later psychosocial functioning. Studies in the literature suggest that insecure attachment predisposes to the development of anxiety disorders, eating disorders, aggression, behavioral disorders and İGD [2]. Objective:In our study, it was aimed to investigate sociodemographic data, internet usage habits, comorbidity rates, and attachment styles of adolescents with IGD and their mothers in the light of the literature. Materials and methods:Our study group consisted of 51 adolescent cases aged 12-18 years who were diagnosed with IGD according to DSM-V applied to the Dicle University Faculty of Medicine, Child and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinic between January and April 2021. The control group was formed with 51 age- and sex-matched healthy controls without IGD. Sociodemographic and clinical data forms prepared by the researchers were filled in to the groups. Accompanying psychopathologies were screened by using the“Interview Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children-Now and Lifetime Style (K-SADS)”and clinical interviews based on DSM-V. Young's Internet Addiction Scale, Internet Game Playing Disorder Scale, Relationship Scales Questionnaire Adolescent Form were given to the patient and control group. Their mothers were given the Relationship Scales Questionnaire Adult Form, and the SCL-90 psychiatric symptom screening scale. The data were analyzed with the SPSS 18.0 program. Results: It was observed that the participants had similar family characteristics, socioeconomic and sociocultural levels. Insecure attachment and comorbidity rates were found to be higher in the group with IGD and their mothers. It was found that adolescents with IGD had significantly higher daily average internet use time, purpose of using the internet, IGD scale and Young's Internet Addiction Scale scores. They had an insecure attachment style significantly more than the control group. In the group of adolescents with IGD, the average of the scores of the IGD scale was 89.68 ± 9.10, in the control group it was 24.92 ± 3.01. It was observed that in the YIAS (Young Internet Addiction Scale) 12 adolescents score (23.5%) were between 50-80, 39 adolescents (76.5%) scored 80 and above. Insecure attachment style and comorbidity rates were also significantly higher in mothers of adolescents with IGD. Additional disorders such as Depressive Disorder, Anxiety Disorders (total), Separation Anxiety Disorder (SAD), ADHDand Oppositional Defiant Disorder(ODD) were found to be significantly higher in adolescents with IOOD. Conclusion:In our study, attachment styles were examined in adolescents with IGD and their mothers. While insecure attachment style was seen at a higher rate in adolescents with IGD, secure attachment style was observed at a higher rate in the control group. The higher rate of insecure attachment in mothers of adolescents with insecure attachment made our findings compatible with the literature. These results confirm the hypothesis that we put forward in our study. However, more comprehensive longitudinal studies involving mothers and fathers are needed.