Vahiy: Hükmü, mahiyeti ve güvenilirliği
Revelation: It's judgment, nature and reliability
  1. Tez No: 711613
  2. Yazar: ESMA KARABİBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Vahiy. Ruh, Akıl ve Nübüvvet, Revelation. Spirit, Mind and Prophethood
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İlahi dinlerin temel taşlarından olan vahiy olgusu, insanlar açısından her zaman ilgi çekici ve tartışılır bir konudur. Her din Tanrının varlığı sonrasında kullarından dilediğine veya seçtiğine vahiy yoluyla doğrudan iletişim kuracağına da inanmak durumundadır. Bir nevi ön koşul olan vahyin kabulü, sonraki süreçte sorgulanmaya başlanmaktadır. Bu aşamada vahyin insan yaşamındaki zorunluluğu ve sorumluluk doğurma özelliği, yaşamdaki yeri ve önemi, nasıl ve niçin vahyedildiği gibi pek çok soru gündeme gelmektedir. Mutlak manada iman edip herhangi bir sorgulama yapmayan açısından sorun teşkil etmese de diğer insanlarla iletişime geçildiğinde veya dinin tebliğ edilmesi aşamasında yaşanan itirazlara cevap verme noktasında bir takım sorularla karşılaşmak bazı sorunların doğmasına neden olmaktadır. Bu anlamda vahyin tüm özelliklerinden daha fazla vahyin güvenilirliği sorusu gündeme gelmektedir. Tanrıdan geldiğine ve doğru bilgi olduğuna neden ve nasıl güveneceğiz soruları sürekli gündemdeki yerini korumaktadır. İnsanlığın dinlerle karşılaştığı veya yaşamaya başladığı çağlardan bugüne değin bu temel sorular sorulmakta; halen yeni, etkileyici ve her şeyden önemlisi de ikna edici yanıt arayışı devam etmektedir. Kelam ve felsefe bağlamında yoğun olarak ele alınan bu konularda verilecek her cevap da öznellik boyutunu aşamayacak gibi durmaktadır. Tıpkı Allah'ın varlığı ve ahiret inancı gibi vahye dair sorular da ön koşul olarak iman edilmesi gereken gayb bilgileri olarak yerini koruyacaktır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of revelation, which is one of the cornerstones of religions, is always an interesting and controversial subject for people. Every religion has to believe that after the existence of God, it will communicate directly to whomever he wishes or chooses from among his servants through revelation. The acceptance of the revelation, which is a kind of precondition, begins to be questioned in the next process. At this stage, many questions such as the necessity and responsibility of revelation in human life, its place and importance in life, how and why it was revealed come to the fore. Although it does not pose a problem for those who believe in absolute terms and do not make any inquiries, encountering some questions at the point of contacting other people or responding to objections during the process of preaching the religion causes some problems. In this sense, the question of the reliability of revelation comes to the fore more than all the features of revelation. Why and how do we trust that it is from God and true knowledge? questions will always remain on the agenda. These basic questions have been asked since the ages when humanity encountered or started to live with religions; The search for new, impressive and above all convincing answers continues. It seems that every answer to these issues, which are discussed extensively in the context of theology and philosophy, cannot exceed the dimension of subjectivity. Just like the existence of Allah and belief in the hereafter, questions about revelation will also retain their place as knowledge of the unseen, which must be believed as a prerequisite.