112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının karşılaştıkları mesleki riskler ve risk yönetimi
112 occupational risks faced by Emergency Health Services workers and risk management
  1. Tez No: 711612
  2. Yazar: AYŞE ŞÜKRAN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR MAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Kurumları Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, Education and Training, Health Care Management, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane Öncesi, Acil Sağlık, Mesleki Risk, Risk Yönetimi, Prehospital, Emergency Health, Occupational Risk, Risk Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırmada, hastane öncesi dönemde topluma hizmet sağlayan 112 acil sağlık hizmetleri çalışanları olan acil tıp teknisyeni (ATT), paramedik ve doktorların mesleklerinde gördükleri riskler ve bu riskler karşısında uyguladıkları risk yönetimi davranışlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının karşılaştıkları mesleki riskler ve bu riskleri nasıl yönettiklerini derinlemesine incelenmek amacıyla nitel araştırma yöntemi ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Örneklem grubu, Giresun İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı çalışan dört yüz personelden kartopu örnekleme yoluyla seçilmiş elli altı kişiden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler alt problemler temelinde gruplandırılmış ve içerik analizi yapılmıştır. Verilerin analizinde, tümevarımcı analiz kullanılmıştır. 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının risk ve mesleki risk kavramlarına ilişkin görüşlerinde, büyük çoğunluğun kısmen doğru ve eksik tanımlama yaptıkları, bir kısmının doğru tanımlama yaptıkları görülmekle birlikte bazı çalışanların tanımlama yapamadan örneklendirme yoluna gittikleri görülmektedir. 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının mesleki risk olarak tanımladıkları durumlara bakıldığında, en çok hasta ve hasta yakınları tarafından uğradıkları darp, şiddet, küfür vs. maruz kalmak, ambulans ve trafik kazaları, bulaşıcı hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, salgın olduğu görülmektedir. 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının karşılaştıkları mesleki risklerin meslekleri üzerindeki etkileri bakımından en çok psikolojik olarak korku ve üzüntü yaşamak, daha sonra agresif, stresli, kaygılı, gergin olmak ve sağlık açısından etkilenmek olduğu anlaşılmaktadır. 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının, mesleki risklerle karşılaştıklarında uyguladıkları risk yönetimleri incelendiğinde ise, en çok yüzleşme, kabullenme, hiçbir şey yapmamak, beyaz kod vermek, güvenlik güçlerinden destek almak olduğu görülmektedir. v Araştırma neticesinde hasta ve hasta yakınlarından görülen şiddet davranışlarına karşın halk 112 sistemi ve çalışanları üzerine bilinçlendirilebilir. Ek olarak 112 sistemi emniyet güçleri ile daha entegre çalışabilir. Ambulans ve trafik kazalarına karşın personel ek sürüş eğitimleri ile desteklenebilir. Yaşanılan psikolojik sıkıntılara karşın personele psikolojik destek sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the risks that emergency medical technicians (ATT), paramedics, and doctors, who are“112”emergency health services workers that provide service to the community in the pre-hospital period may face, and the risk management behaviors which they apply for these risks. The qualitative research method and a semistructured interview technique has been used in the research to examine in depth the occupational risks faced by 112 emergency health services workers and how they manage these risks. The sample group consists of fifty-six people that have been selected by snowball sampling from four hundred personnel working under the Giresun Provincial Health Directorate. The data has obtained as a result of the research has been grouped on the basis of sub-problems and content analysis has been performed. Inductive analysis has been used for analyzing the data. In the views of 112 emergency health services workers on the concepts of risk and occupational risk, it has been seen that the vast majority of these people define them partially correctly and incompletely, and some of them define the concepts of risk and occupational risk correctly, but some employees choose to exemplify without being able to define. Considering the situations defined as occupational risks by the“112”emergency health services workers, it has been seen that the most common cases are beating, violence, swearing, etc., suffered by the patients and their relatives, exposure, ambulance and traffic accidents, infectious diseases, infectious diseases, epidemics. In terms of the effects of the occupational risks faced by the“112”emergency health services workers on their profession, it has been found that the most common psychological conditions are fear and sadness, being aggressive, stressed, anxious, nervous, and badly affected in terms of health. When the risk management applied by the“112”emergency health services workers vii when they encounter occupational risks are examined, it has been seen they are mostly confrontation, acceptance, doing nothing, giving white code, getting support from the security forces. As a result of the research, the public can be made aware of the 112 system and its employees despite the violent behavior seen by the patients and their relatives. In addition, the 112 system can work more integrated with the security forces. Despite ambulance and traffic accidents, personnel can be supported with additional driving training. In addition to that, a better psychological support can be provided to the personnel for the psychological problems.