Kadınların aile planlaması tutumları ile doğum kontrol yöntemlerine yönelik engellerinin incelenmesi
Examining women's family planing attitudes and barriers to contraception methods
- Tez No: 711621
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE YANIKKEREM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: aile planlaması, doğum kontrol yöntemleri, aile planlamasına yönelik tutum, doğum kontrolünün önündeki engeller, family planning, birth control methods, attitude towards family planning, barriers of birth control
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı kadınların aile planlamasına yönelik tutumlarının ve doğum kontrol yöntemlerine yönelik algıladıkları engellerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu araştırma Bursa'da bir üniversite hastanesinde Ekim 2018-Ekim 2019 yılları arasında 382 kadın ile yürütülmüştür. Aile Planlaması Tutum Ölçeği ve Gebeliği Önleyici Yöntem Kullanımında Engeller Algısı Ölçeği ile veriler toplanmıştır. Bulgular: 33 yaş ve altında olan, evli, lise ve üzeri mezunu olan, çekirdek ailede yaşayan, gelir giderden fazla olan, il merkezinde yaşayan, doğum kontrol yöntemlerini duyan ve kullanan, yöntemler hakkında danışmanlık alan, son gebeliği planlı olan kadınlarda diğer gruplara göre Aile Planlaması Tutum Ölçeği toplam puan ortalaması istatistiksel anlamlı olarak yüksek ve Gebeliği Önleyici Yöntem Kullanımında Engeller Algısı Ölçeği toplam puan ortalaması düşük bulunmuştur. Sonuçlar: Sağlık profesyonellerinin kadınların doğum kontrol yöntemlerine yönelik algıladıkları engellerini belirlemesi ve kadınlarda aile planlamasına yönelik olumlu tutum geliştirmesi için danışmanlık ve eğitim vermesi çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine women's attitudes towards family planning and their perceived barriers to birth control methods. Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted in a university hospital in Bursa with 382 women between October 2018 and October 2019. Data were collected with the Family Planning Attitude Scale and the Perception Scale of Barriers to Contraceptive Use. Results: The mean Family Planning Attitude Scale total score was found to be statistically significantly higher, and in the mean Perception Scale of Barriers to Contraceptive Use total score was lower in women aged 33 or younger, married, graduated from high school or higher education, living in a nuclear family, having a high-income level, living in the city center, receive counseling about methods, hearing and using birth control methods, in women with a planned last pregnancy. Conclusion: It is very important for health professionals to provide counseling and training in order to determine the perceived barriers of women towards birth control methods and to develop a positive attitude towards family planning in women.