Kocaeli Gündoğdu 2 nolu aile sağlığı merkezi'ne başvuran 18-49 yaş kadınların doğum kontrol yöntemleri konusundaki bilgi düzeyleri, tutumları ve kullanma oranları
Knowledge levels, attitudes and usage rates of women aged 18-49 about contraceptive methods who applied to Kocaeli Gündoğdu no:2 Family health center
- Tez No: 659715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TERZİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile planlaması, birinci basamak, kontrasepsiyon, Family planning, primary care, contraception
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Giriş ve Amaç: Aile planlaması istenilen çocuk sayısının, doğum aralıklarının ve tahmini doğum zamanlarının etkin ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar bütünüdür. Bu çalışmamızda birinci basamak aile hekimliklerindeki kadın nüfusunun aile planlaması ile ilgili bilgi düzeylerini, tutumlarını ve kullandıkları doğum kontrol yöntemlerini ölçmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Gündoğdu 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 18-49 yaş grubundaki kadınların doğum kontrol yöntemleri hakkındaki bilgi düzeylerini, tutumlarını ve kullandıkları yöntemleri sorgulayan anket formu uygulanmıştır. İstatistik analizi IBM SPSS 22.0 Windows (SPSS,Inc.;Chicago,USA) program yardımı ile yapılmıştır. Bulgular: Olguların yaş ortalaması 34.64±8.25 yıl olup %80.2'si evlidir. %34.6'sının 2 çocuğu var. Çoğunun(%55.9) geliri giderine eşittir ve %63'ü kirada oturmaktadır. Olguların %95.9'unun sosyal sağlık sigortası var. Kontrasepsiyon ile ilgili bilgi kaynakları ilk üç sırada internet(%65.9), devlet hastaneler ve/veya eğitim araştırma hastaneleri(%63.7) ve aile sağlığı merkezi(%63.2) şeklindedir. Bilgi sahibi oldukları kontrasepsiyon yöntemleri ilk üç sırada doğum kontrol hapları(%93.2), prezervatif(%91.8) ve geri çekme(%87.2) şeklindedir. Olguların çoğu(%64.4) aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz sunulan doğum kontrol yöntemleri olduğunu biliyor. %63.7 gibi büyük bir kısmı prezervatifin CYBH'ları yüzde yüz koruduğunu düşünüyor. %73.8'i tüp ligasyonunun geri dönüşümsüz bie yöntem olduğunu biliyor. Kontrasepsiyon amaçlı emzirme yöntemini doğru bilenlerin oranı %12.1'dir. %30.5'i vajinal duşun herhangi bir risk teşkil etmediğini düşünüyor. Ertesi gün hapının ne olduğunu bilenlerin %87.5'i ertesi gün hapının ne zaman alınması gerektiğini doğru biliyor ve %52.1'i ASM'lerde ücretsiz sunulmasını istiyor. Olguların %28.2'i bağlı bulunduğu ASM'de aile planlaması eğitimi almış. Olguların %27.2'si RİA'nın daha önce doğum yapmamış bir kadına takılamayacığını düşünüyor. Sonuç: Bölgemizdeki kadınların çoğu aile planlaması eğitimi almamış olup, doğum kontrol yöntemleri ile ilgili yeterli ve doğru bilgiye sahip değildir. Birinci basamak aile hekimliklerinde hizmet içi aile planlaması eğitimleri faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: Family planning is a set of studies aimed at effective and healthy realization of the desired number of children, birth intervals and estimated delivery times. In this study, we aimed to measure the knowledge levels, attitudes and birth control methods used by the female population in primary family medicine. Material and Methods: A questionnaire questioning the knowledge levels, attitudes and methods used by women in the age group of 18-49 about birth control methods who applied to Kocaeli Gündoğdu No:2 Family Health Center was applied. Statistical analysis was done with the IBM SPSS 22.0 Windows (SPSS, Inc .; Chicago, USA) program. Results: The average age of the cases is 34.64 ± 8.25 years and 80.2% of them are married. 34.6% of them have 2 children. Most of them (55.9%) have an income equal to their expenses and 63% of them live in rent house. 95.9% of the cases have social health insurance. The first three sources of information about contraception are internet (65.9%), public hospital and / or training and research hospitals (63.7%) and family health center (63.2%). The first three contraception methods they know about are birth control pills (93.2%), condoms (91.8%) and withdrawal (87.2%). Most of the cases (64.4%) know that birth control methods are offered free in family health centers. 63.7% of the cases think that condoms protect STDs 100%. 73.8% of the cases know that tubal ligation is an irreversible method. The rate of cases who know the breastfeeding method for contraception is 12.1%. 30.5% of the cases think that vaginal douching does not pose any risk. 87.5% of the cases know what the morning after pill is and 52.1% of them want it to be given free in family health centers. 28.2% of the cases have received family planning training in the family health center they are affiliated with. 27.2% of the cases think that the IUD cannot be attached to a woman who has not given birth before. Conclusion: Most of the women in our region have not received family planning training and do not have sufficient and accurate information about birth control methods. In-service family planning training will be beneficial in primary care family medicine.