Toplam kalite yönetimi ve maliyet yönetimi teknikleri ile sınırsız iyileşme ilişkisi: Libya endüstriyel şirketlerinin performanslarının geliştirilmesi üzerine bir uygulama
The relationship between total quality management and cost management techniques with unlimited improvement: An application on improving performance of Libya industrial companies
  1. Tez No: 711654
  2. Yazar: TAHER BEN SALAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam kalite yönetimi, maliyet yönetimi teknikleri, sınırsız iyileşme, performans geliştirme ve entegrasyon ilişkisi. 2019, 149sayfa, Total Quality Management, Cost management techniques, Unlimited improvement, performance improvement, and Integration relation. 2019, ..... pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
20. yüzyılın sonlarında ve 21. yüzyılın başında, özellikle uluslararası sanayi şirketleri arasında pazarın en büyük payını elde etmek için rekabet kızışmıştır. TKY ile maliyet yönetimi teknikleri arasındaki entegrasyonun önemi, bu şirketlerin finansal ve operasyonel performansını iyileştirmek için sınırsız bir iyileştirme yaklaşımının benimsenmesiyle artmıştır. Bu nedenle, bu çalışma temel olarak; Toplam Kalite Yönetimi ve Maliyet Yönetimi Teknikleri ile Sınırsız İyileşmenin Libya Endüstriyel Şirketlerinin Performanslarının geliştirilmesi ilişkisini anlamak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, betimsel analitik yönteme dayandırılmış ve çalışmada veri toplamanın pratik yönüne odaklanılmıştır. Hipotezleri test etmek için bir anket tasarlanmıştır. Küçük (2011) Libya sanayiinde çalışma toplumu; genel müdürler, kalite denetçileri, finansal bölüm müdürleri, finansal bölüm başkanları ve şirketlerdeki kalite kontrolü sorumluları ve elemanlarından oluşmaktadır. Çalışmanın ulaştığı bir takım sonuçlardan en önemlisi: TKY ile Libya sanayi şirketlerinin performansının iyileştirilmesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin varlığı olmuştur. Libya sanayi şirketlerinde, TKY ile maliyet yönetimi teknikleri arasında ve yine maliyet yönetimi teknikleri ile performans iyileştirme teknikleri arasında; ve ayrıca performansı iyileştirme ve sınırsız performans arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişkiler bulunmaktadır. Çalışmanın bulgularına dayanarak, şirket departmanlarının net bir metodoloji ve iyi bir çalışma planı benimseyerek performansı artırmak için sürekli ve sınırsız iyileştirmeler sürdürmek için her türlü çabayı göstermeleri tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
In the late 20th century and the beginning of the 21st century, the competition among international industrial companies in particular to obtain the largest share of the market increased. The importance of integration between TQM and cost management techniques has increased with the adoption of an unlimited improvement approach to improve the financial and operational performance of these companies. Therefore, this study was mainly aimed at understanding the complementary relationship between total quality management, cost management techniques, and unlimited improvement in improving the performance of the Libyan industrial companies by looking at the existence of this relationship in the practical reality of the Libyan industrial companies. The study was based on the descriptive analytical method. The study focused on the practical aspect of data collection. The questionnaire was designed to test hypotheses. The study society consists of general managers, quality supervisors, directors of financial departments, heads of financial departments and quality control in Libyan Industrial companies. Where the study reached a number of results, the most important of which: the existence of a positive relationship of statistical significance between TQM and improving the performance of Libyan industrial companies. There is a statistically significant positive relationship between TQM and cost management techniques in Libyan industrial companies. The existence of a positive relationship of statistical significance between the techniques of cost management and performance improvement in the Libyan industrial companies. The existence of a positive relationship with statistical significance between improving performance and unlimited performance in the Libyan industrial companies. Based on the findings of the study, it is recommended that corporate departments make every effort to continue continuous and unlimited improvements to enhance performance by adopting a clear methodology and a good work plan.