Çağdaş Türk resim sanatında fantastik figürler
Fantastic figures in contemporary Turkish painting
  1. Tez No: 711663
  2. Yazar: SİNEM TINKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DALKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fantastik Figür, Sanat, Çağdaş Türk Resmi, Fantastic Figure, Art, Contemporary Turkish Painting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yapılan araştırma ile Çağdaş Türk resminde hem inanç sisteminin getirileri ile ortaya çıkmış, hem de içsel yakınmalar ile somutlaştırılmış fantastik figür yansımaları izlenimlenmiştir. Bu izlenimler kültürel anlamda Türk resminin millet olarak sanat tarihinin bu dönemindeki yerini belirlemiş, fantastik figür yansımaları görülen eserlerin kültürel ve kişisel olarak değerlendirilmesini sağlamıştır. Söz konusu tema ile ilgili kaynak araştırması yapıldığında literatürün çok kısır kaldığı görülmüştür. Bu nedenle Türk resim sanatında fantastik figür yansımalarına ait örneklerin araştırılarak elde edilen bulgulara ait değerlendirmelerle, alan araştırmacılarına önemli ölçüde katkı sağlanacağı düşünülmüştür. Bu amaçla yapılan araştırmada, 1950-2022 yılları arası Çağdaş Türk resminde eser veren sanatçılar arasından seçilen; Yüksel Arslan, Ergin İnan, Kasım Koçak, Utku Varlık, Mustafa Horasan, Komet, Mümtaz Yener, Can Göknil, Neş'e Erdok'un eser örnekleri incelenmiştir. İnceleme sonucunda; fantastik figür kavramını içerisinde barındıran imge, biçim ve içerikleri sanatçıların eserlerinde kullandığı tespit edilmiştir. Genel tarama modelinin esas alındığı araştırmada, nitel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Nitel verileri elde edebilmek için araştırma sürecinde“doküman incelemesi”yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the research done, the reflections of fantastic figures, which emerged with the returns of the belief system and embodied with internal complaints, were observed in Contemporary Turkish painting. These impressions culturally determined the place of Turkish painting in this period of art history as a nation, and enabled the cultural and personal evaluation of works with fantastic figure reflections. When the source research on the theme in question was made, it was seen that the literature remained very barren. For this reason, it is thought that with the evaluations of the findings obtained by investigating the examples of fantastic figure reflections in Turkish painting, a significant contribution will be made to the researchers. In the research conducted for this purpose, selected among the artists who worked in Contemporary Turkish painting between the years 1950-2021; The works of Yüksel Arslan, Ergin İnan, Kasım Koçak, Utku Varlık, Mustafa Horasan, Komet, Mümtaz Yener, Can Göknil, Neş'e Erdok were examined. As a result of the examination; It has been determined that the images, forms and contents that contain the concept of fantastic figure are used by the artists in their works. Qualitative research methods and techniques were used in the study, which was based on the general scanning model. In order to obtain qualitative data, the“document review”method was used in the research process.