Türkiye ekonomisi ve 1994 ve 2001 krizleri: Nedenleri, genel etkileri, istikrar programlarının sonuçları
The reasons of the emergence of 1994 and 2001 crises, buildup process, general impacts to the economy and the characteristics of stabilization programs applied for the post-crisis period with the consequences obtained
- Tez No: 711665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN LEVENT KORAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Makro İktisadi Krizler, İstikrar Programları, Türkiye Ekonomisi, Macro Economic Crises, Stabilization Programs, Turkish Economy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Türkiye ekonomisini tarihsel olarak tanımlayan en belirgin özelliklerden birisi makro iktisadi krizlere açık bir yapı sergilemesidir. Bu tez kapsamında 1980 sonrası dönemde ekonominin tanıklık etmiş olduğu kriz koşulları incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla öncelikle iktisadi kriz yaklaşımlarına yönelik kuramsal bir ayırıma yer verilmiş, daha sonra Türkiye ekonomisinin krizlere karşı duyarlılığı genel bir bakışla ele alınmış ve bu açıklamalar doğrultusunda 1994 ve 2001 yıllarında gerçekleşen makro iktisadi kriz koşullarını hazırlayan nedenler, krizlerin ortaya çıkışı ve gelişimiyle kriz sonrası ekonomideki gerçekleşmeler geniş bir yazınsal taramadan yararlanılarak değerlendirme altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the main characteristics identifying the Turkish economy historically is its prone to crisis nature. In this thesis, the crisis conditions witnessed by the economy for the post-1980 period has been tried to be investigated. For this purpose, at first, a theoretical distinction related to the economical crisis approaches has been featured, and then, the sensitivity of the Turkish economy to the crises has been discussed in a general perspective, and in line with these explanations the reasons of the emergence of 1994 and 2001 crises, the buildup process, the general impacts of the crises on the economy, and the post-crisis period developments have been evaluated by utilizing an extensive literature review.