Kronik HBV ve kronik HCV enfeksiyonuna bağlı siroz gelişen hastalarda portal ven trombozu sıklığı ve iki enfeksiyonun portal ven trombozu gelişimindeki etkisi nasıldır?
HOW is the frequency of portal vein thrombosis and the effectof the two infections on the development of portal veinthrombosis in patients with cirosis due to chronic HBV orchronic HCV infection?
- Tez No: 711736
- Danışmanlar: PROF. ALİYE SOYLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Siroz, Viral hepatit, Portal Ven Trombozu, Ensefalopati, Asit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Karaciğer sirozu hastalarında hastalığın seyri sırasında görülen önemli komplikasyonlardan biri Portal Ven Trombozu (PVT) gelişmesidir. Çalışmamızda Kronik Hepatit B ve Kronik Hepatit C zemininde gelişen siroz vakalarında PVT sıklığını, Kronik Hepatit B ve Kronik Hepatit C'ye bağlı gelişen sirozda görülen PVT'nin sıklığını, hastalığın prognozuna olan etkisini, ortlama sağ kalım üzerine olan etkilerini, ensefalopati, asit gibi dekopansayon komplikasyonları açısından araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Gastroenteroloji Kliniğinde 2010-2021 yılları arasında, PVT tanısı almış takip edilen olgulardan; Kronik Hepatit B'li 74 (K:19, E:54) ve Kronik Hepatit C'li 46 (K:24, E:21) siroz tanılı hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelenerek gerçekleştirildi. Hastaların demografik özellikleri, laboratuvar bulguları, tanı sırasında hastalığının durumu, seyri, gelişmiş komplikasyonları ve tedavisi incelendi. Her iki grupta labaruvar parametreleri varis varlığı açısından varis kanaması, HCC varlığı, gruplara göre CHILD skoru A,B,C açısından acısından, MELD skoru açısından fark görülmedi. Sonuç: Hepatit B ve C'ye bağlı siroz + PVT tanılı hastalarımızda albümin, INR ve total biluribin düzeyi açısından anlamlı fark yoktu. Fakat hepatit B'lilerde Kreatinin düzeyi, Hepatit C'lilere göre yüksekti; Hepatit B tedavisinde kullanılan ilaçların aynı zamanda nefrotoksik olabilmesi; Hepatit B' nin aynı zamanda nefrolojik etkilerinin olabileceği ile de açıklanabilir. İki grupta albümin, INR ve total biluribin düzeyi açısından anlamlı fark yok iken; asitin her evre hepatit C'lilerde farklı derecelerde saptanmış iken; Hepatit B'lilerde sadece hafif asit saptanmıştır. Buda PVT'den hepatit C hastalaının daha çok etkilenebildiğini düşündürmektedir. Her iki grupta anlamlı farklılık göstermeyen labaratuvar parametreleri dekompansayon ve hepatik ensfalopati parametreleri içinde olsa da; Hepatit C'ye bağlı olgularda ensefalopati varlığı, Hepatit B grubundan daha yüksek olması; PVT ve Hepatit C birlikteliğinin Hepatit B'ye göre farklı seyrettiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Portal vein thrombosis (PVT) is one of the most important complications seen during the course of the disease in patients with liver cirrhosis. In this study, we aimed to investigate the frequency of Portal Vein Thrombosis in cases of cirrhosis on the basis of Chronic Hepatitis B and Chronic Hepatitis C, the effect of Portal Vein Thrombosis seen in cirrhosis due to Chronic Hepatitis B and Chronic Hepatitis C on the prognosis of these two diseases, and its effects on average survival, encephalopathy,ascites etc. We tried to examine it in terms of complications. Materials and Methods: The study retrospectively analyzed the medical records of 74 patients diagnosed with Chronic Hepatitis B-related cirrhosis who were followed up in the Gastroenterology Clinic of Bakırköy Sadi Konuk Training and Research Hospital between 2010-2021 and 46 patients with a diagnosis of Chronic Hepatitis C-related cirrhosis, diagnosed with PVT carried out by examination. Demographic characteristics of the patients, laboratory findings, course of the disease, complications, diagnosis and treatment were examined. Results: There was no significant difference in terms of albumin, INR and total bilirubin levels in our patients with cirrhosis + PVT due to hepatitis B and C. However, creatinine level was higher in those with hepatitis B compared to those with hepatitis C; drugs used in the treatment of hepatitis B can also be nephrotoxic; It can also be explained by the fact that hepatitis B can also have nephrological effects. While there was no significant difference between the two groups in terms of albumin, INR and total bilirubin levels; While each stage of ascites was detected in different degrees in hepatitis C patients; only mild acidity was detected in hepatitis B patients. This suggests that hepatitis C patients may be more affected by PVT. Although the laboratory parameters that did not differ significantly in both groups were within the parameters of decompensation and hepatic encephalopathy; the presence of encephalopathy in cases related to hepatitis C, higher than that of the hepatitis B group; It is thought that the coexistence of PVT and hepatitis C has a different course compared to hepatitis B. KeyWords: Cirrhosis, Viral hepatitis, Portal Vein Thrombosis, Encephalopathy, Ascites