İşgücü verimliliği ve işgücü verimliliğini etkileyen değişkenlerin ekonomik büyümeye etkisi
Influence of labbour produuctıvıty and varıables that effect labour productıvıty to economıc growth
  1. Tez No: 711748
  2. Yazar: ZEYNEP MELTEM ATAŞALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN KANDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Beşeri Sermaye, İşgücü Verimliliği, Ekonomik Büyüme, Education, Human Capital, Labour Productivity, Economic Growth
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
İçsel büyüme modellerinde, sürdürülebilir büyümenin sağlanması ve gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere yakınsaması için beşeri sermaye yatırımları kritik öneme sahiptir. Beşeri sermaye birikimini arttırmanın en önemli yolu ise eğitimdir. Eğitim, ülkede teknolojik yeniliklerin ortaya çıkmasına, işgücü verimliliğinin artmasına dolayısıyla uluslararası rekabet gücünün ve ekonomik büyümenin yükselmesine yol açmaktadır. Bu kapsamda çalışmada OECD ülkelerinde 2003-2017 dönemi için, beşeri sermaye, eğitim, Ar-Ge gibi içsel büyüme teorilerinde ön plana çıkan faktörlerin, işgücü verimliliğine dolayısıyla ekonomik büyüme sürecine katkısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda yapılan panel Granger nedensellik analizi sonucunda; içsel büyüme teorilerinde kritik öneme sahip eğitim ve beşeri sermayenin ön plana çıktığı ve gerek işgücü verimliliğinin gerekse ekonomik büyümenin nedeni olduğu görülmüştür. Bu nedenle sürdürülebilir büyümenin sağlanması için devletin, beşeri sermaye düzeyinin yükselmesi ve bunun olumlu sonuçlarının ekonomiye yansıması için gerekli tedbirleri alması zorunludur. Bu kapsamda, toplumda eğitimin yaygınlaştırılması ve kalitesinin artırılması, Ar-Ge faaliyetlerinin teşvik edilmesi, yeniliğe yönelik gerek yerli gerekse yabancı yatırımların teşvik edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
In endogeneous growth models, providing sustainable growth, and in order to converging devoloping countries on developed countries, investment in human capital have critical importance. The most important way as to enhancing human capital accumulation is education. Education leads to emerging of technological innovations, advancing labour productivity, and consequently boosting international competitive power and economic growth.Within this framework, in the study, it is tried to put forward that factors come into prominence in endogeneous growth theories such as human capital, education, research-development in OECD countries between 2003 and 2017 contributed to labour productivity and thereby economic growth process. As a result of panel granger causality analysis made in the line with this objective it is observed that education and human capital which have critical importance in endogeneous growth theories come into prominence, and lead to both labour productivity and economic growth. For this reason in order to provide sustainable growth it is essential that the government take necessary measures to enhance human capital level, and to reflect the positive result of this enhanced human capital level to the economy. In this context, generalizing education in society and enhancing its quality, encouraging research-development activities, inducing both domestic and international investments for innovation are important. v