Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği döneminde Türkmenistan'daki muhalif hareketler
Opposition movements in Turkmenistan during the Union of Soviet Socialist Republics
  1. Tez No: 711759
  2. Yazar: BAHBİT RAHMANBERDİYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmen, Sovyet, Cüneyid Han, Turkmen, Soviet, Cüneyd Khan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Sovyetlere karşı Türkistan'da muhalif hareket Sovyet Rusya'nın 1918'de Hokand'ın Muhtariyetini ortadan kaldırmasıyla ortaya çıktı. Bu durum Türkmen bölgesine de sirayet etti ve Türkmenler'de Ruslar'a karşı ayaklandılar. Türkmenler Cüneyt Han, Aziz Han, Oraz Serdar, Gaygısız Atabayev ve Nedirbay Aytakov gibi liderlerin önderliğinde Ruslar'a karşı bağımsızlık savaşı verdiler. Türkmenlerin bu bağımsızlık mücadelesini Sovyet yönetimi tarafından bir çete hareketi olarak lanse edildiği gibi Sovyet yönetimi ve onun tarihçileri Türkmenistan halkının bağımsızlık mücadelesini çete eşkıyalık hareketinden ibaret olduğunu ve amacının eski sömürge düzenini kurmak olduğu iddiasında bulunsalar da gerçek kısa zamanda anlaşılmıştır. Türkmen halkı liderlerine Sovyetlere karşı bu bağımsızlık mücadelecilerinde desteklerini esirgemediler. Hatta Türkmenler Sovyet zulmüne karşı Türkmenistan'da bağımsızlık mücadelesi veren önderi Cüneyt Han'a sığınarak ondan yardım isteyeceklerdi. Daima halkının yanında olan Cüneyt Han kendisine sığınan diğer Türkmen boylarına da sonuna kadar yardım edecekti. Cüneyt Han bağımsızlık savaşında Sovyetleri en çok uğraştıran ve Türkmenlerin Milli Mücadelesinde önemli rol oynayan Türkmen aydındır. Onun azimli mücadelesi Türkmenistan'daki bağımsızlık savaşının diğer yerlere göre daha uzun sürmesine sebebiyet vermiştir. Türkmenistan'daki bağımsızlık savaşları 1936 yılların sonlarına kadar devam etmiştir. Cüneyt Han hiçbir zaman Sovyetlerin ifade ettiği gibi eşkıyalık yaparak masum halkı soymamıştır.
Özet (Çeviri)
The opposition movement against the Soviets in Turkestan emerged when the Soviet Russia abolished Kokand'i Muhtariyet in 1918. This situation spread to the Turkmen region, and the Turkmen rebelled against the Russians. The Turkmens fought a war of independence against the Russians under the leadership of their leaders such as Cüneyt Han, Aziz Han, Orazi Serdar, Gaygysyz Atabayev and Nedirbay Aytakov. Even though the Soviet administration and other historians claimed that the struggle for independence of the Turkmen people was a bandit movement and that its purpose was to establish the old colonial order, the truth was soon understood. The Turkmen people did not refuse to support their leaders in their struggle for independence against the Soviets. Even against the persecution of the Soviet of Turkmens, they sought refuge in Cuneyt Khan, the leader of the struggle for independence in Turkmenistan, and asked for his help. Cüneyti Hani, who was always with his people, was going to help the other Turkmen tribes who took refuge in him until the end. Cüneyt Han is the Turkmen intellectual who troubled the Soviets the most in the War of Independence and played an important role in the National Struggle for the Turkmen. The struggle of his perseverance caused the war of independence in Turkmenistan to last longer than in other places. Thus, the wars of independence in Turkmenistan continued until 1936. Cüneyt Han never robbed the innocent people by committing banditry as the Soviets stated.