Bağımsız denetim standardı 701 kapsamında kilit denetim konuları: BİST tekstil sektöründeki işletmelerin bağımsız denetim raporlarının analizi
Key audit matters of auditing standard 701: Analysis of the independent auditors' reports of textile firms listed in BIST
- Tez No: 711761
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KARĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Kilit Denetim Konuları, BİST Tekstil Sektörü, Independent Audit, Key Audit Matters, BIST Textile Industry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Son yıllarda çeşitli ülke piyasalarında yaşanan muhasebe ve bağımsız denetim skandalları ile birlikte bağımsız denetime olan güven sarsılmaya başlanmıştır. Denetimin kalitesinin ve güveninin artırılması amacıyla uluslararası denetim standartları oluşturularak, bağımsız denetim raporlarının standarda bağlanılması amaçlanmıştır. Uluslararası Bağımsız Denetim ve Güvence Standartları Kurulu (IAASB) tarafından bazı standartlarda yakın zamanda değişiklik yapılmış ve 701 no'lu“Kilit Denetim Konularının Bağımsız Denetim Raporunda Bildirilmesi”başlıklı standart yayımlanmıştır. Standardın Türkiye uyarlaması Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanarak 01.01.2017 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir. Çalışmada Borsa İstanbul'da işlem gören tekstil sektöründeki işletmelerin 2017-2020 yıllarına ait bağımsız denetim raporları incelenerek, söz konusu işletmelerin bağımsız denetim raporlarında yer alan kilit denetim konularına ilişkin uygulamaların tekstil sektörü açısından değerlendirilmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Confidence in audit has been lost in recent years due to various accounting and auditing scandals in various countries. To increase the quality of auditing and to ensure the trust in auditing, international auditing standards have been issued and the independent auditors' reports are required to be based on these standards. International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) has recently made modifications in some of the audit standards and issued International Standard on Auditing 701 Communicating Key Audit Matters in the Independent Auditor's Reports. The Turkish version of the standard was published to be effective on 01.01.2017 by Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Authority. In this thesis, we examined the independent auditors' reports of textile firms listed in Borsa İstanbul through the years 2017-2020 and analyzed how key audit matters were addressed in these reports.