İnme sonrası gelişen spastik hemiplejide kas sertliğinin shear wave elastografi ile kantitatif değerlendirilmesi
Quantitative evaluation of muscle stiffness with shearwave elastography in patients with post-stroke spastichemiplegia
  1. Tez No: 711791
  2. Yazar: İREM BUSE KURUCU ZEYTİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AKPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, modifiye ashworth skalası, modifiye tardieu skalası, shear wave elastografi, spastisite, Modified ashworth scale, modified tardieu scale, shear wave elastography, spasticity, stroke
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Çalışmamızda, spastisiteye bağlı kastaki biyomekanik ve fizyolojik değişimleri shear wave elastografi ile kantitatif olarak değerlendirerek, spastisitenin değerlendirilmesinde shear wave elastografinin kullanılabilirliğini saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kliniğimize başvuran, inme sonrası spastik hemipleji gelişen, inme süresi en az 6 ay olan, 18-75 yaş aralığındaki gönüllü hastalar çalışmamıza dahil edildi. Hastaların demografik verileri, inme tipi ve süresi sorgulandı. Brunnstrom Hemipleji İyileşme Evrelendirmesi, Modifiye Ashworth Skalası (MAS), Modifiye Tardieu Skalası (MTS), Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflaması (FAS), İnmeye Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği değerlendirildi. Shear wave elastografi ile paretik ve paretik olmayan taraf medial gastroknemius ve psoas major kaslarının sertlik ölçümleri iki uygulayıcı tarafından birbirinden bağımsız olarak aynı koşullarda yapıldı. Shear Wave Velocity (SWV) sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 39 hastanın paretik taraftaki medial gastroknemius kaslarının SWV değerlerinin ortalaması 1,9 ± 0,4 m/sn, psoas major kaslarının ortalaması 1,96 ± 0,4 m/sn, paretik olmayan tarafın medial gastroknemius kaslarının SWV değerlerinin ortalaması 1,4 ± 0,3 m/sn, psoas major kaslarının ortalaması 1,7 ± 0,3 m/sn idi. Medial gastroknemius ve psoas major kaslarının SWV değerlerinin ortalaması, paretik tarafta paretik olmayan taraftan istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p0,05), R1 ile orta düzeyde negatif korelasyon (r=-0,433, p=0,006), R2-R1 ile orta düzeyde pozitif korelasyon mevcuttu (r=0,516, p=0,001). SWV ölçümü için uygulayıcılar arası güvenirlik, paretik olmayan taraf medial gastroknemius kası ölçümünde orta düzeyde, paretik taraf medial gastroknemius ve paretik olmayan/ paretik taraf psoas major kaslarının ölçümlerinde ise zayıf düzeyde saptandı (ICC [%95 güven aralığı] 0,54, - 0,21, -0,01, 0,37). Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre spastisitesi mevcut olan erişkin inme hastalarında shear wave elastografi ile kas sertliği ölçümünün, spastisitenin değerlendirilmesinde yararlı bilgiler sağlayıp spastisite yönetimine katkı sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to investigate the usability of shear wave elastography in quantitative evaluation of the biomechanical and physiological changes of the muscle because of the spasticity. Materials and methods: Volunteer patients aged 18-75 years with spastic hemiplegia because of stroke at least 6 months who applied to our clinic were included in our study. Demographic data, stroke type and stroke duration of patients were questioned. Brunnstrom's Hemiplegia Recovery Staging, Modified Ashworth Scale (MAS), Modified Tardieu Scale (MTS), Functional Ambulation Classification (FAC), Stroke- Specific Quality of Life Scale were evaluated. Paretic and non-paretic medial gastrocnemius and psoas major muscle stiffness were measured with shear wave elastography by two practitioners independently under the same conditions. Shear Wave Velocity (SWV) results were compared. Results: The mean SWV values of the medial gastrocnemius and psoas major muscles of the paretic side of the 39 patients included in the study were 1,9 ± 0,4 m/s and 1,96 ± 0,4 m/s respectively. The mean SWV values of the medial gastrocnemius and psoas major muscles of the non-paretic side were 1,4 ± 0,3 m/s and 1,7 ± 0,3 m/s respectively. The mean SWV values of medial gastrocnemius and psoas major muscles on the paretic side were statistically significantly greater than on the nonparetic side (p0,05). There was a moderate negative correlation with R1 parameters (r=-0,433, p=0,006) and a moderate positive correlation with R2- R1 parameters (r=0,516, p=0,001). The inter- rater reliability of the SWV measurement was moderate for the measurement of the non-paretic medial gastrocnemius muscle, and poor for the measurements of the paretic medial gastrocnemius and non-paretic/paretic psoas major muscles (ICC [95% confidence interval] 0,54, - 0,21, -0,01, 0,37). Conclusion: As a result of our study, we think that the measurement of muscle stiffness with shear wave elastography in adult post-stroke patients with spasticity may provide useful information in the evaluation of spasticity and contribute to the management of spasticity.