Developing and evaluating an online professional development model on academic writing conventions and norms in English
İngilizce akademik yazım teamül ve normları konusunda çevrimiçi bir mesleki gelişim modelinin geliştirilmesi ve modelin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 711982
  2. Yazar: FATMA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY YAĞIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: akademik İngilizce, akademik yazım, Türk akademisyenler, bilimsel yayın yapma, akademik yazım güçlükleri, academic English, academic writing, Turkish scholars, scholarly publication, academic writing challenges
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Türk akademisyenlerin İngilizce akademik yazım teamül ve normları konusundaki bilgi, farkındalık, yetkinlik düzeylerini tespit etmek, güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek ve bu doğrultuda çevrimiçi bir mesleki gelişim modeli geliştirerek bu modelin katılımcı akademisyenlerin İngilizce akademik yazım performanslarına etkisini ve modelle ilgili görüş ve yaklaşımlarını belirlemektir. Yöntem: Çalışma, Karma Metot Değerlendirme Deseni üzerine kurulmuş uygulamalı bir çalışmadır. Ön test, uygulama ve son test araştırma aşamalarından oluşmuştur. Çalışmanın katılımcıları sosyal bilimler ve eğitim bilimleri alanlarından dokuz Türk akademisyenden oluşmuştur. Akademik yazma üzerine sekiz temayı içeren bir çevrimiçi mesleki gelişim modeli geliştirilmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşmeler ve uygulama öncesi ve sonrası yapılan yazma uygulamaları yoluyla toplanmıştır. Nitel verilerin analizinde metin ve içerik analizi yöntemleri, nicel verilerin analizinde ise Wilcoxon İşaretleri Sıralar Testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmanın bulguları, Türk akademisyenlerin eğitimden önce akademik yazım teamül ve normları konusunda çeşitli zorluklar ve problemler ile karşılaştığını göstermiştir. Ancak geliştirilen çevrimiçi asenkron öğretim sonrası elde edilen veriler açık yönergeli eğitimin, katılımcıların farkındalık düzeylerini artırdığını, yazma performanslarına katkı sağladığını ve akademik yazma becerilerini geliştirdiğini göstermiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda geliştirilen eğitim modelinin katılımcıların İngilizce akademik yazım farkındalık düzeylerini artırdığı bulunmuş ve yapılan istatistiksel analizler sonucunda da katılımcıların eğitim sonrası başarılarında, dilbilgisi açısından doğruluk, açık ve anlaşılır olma ve yalın dil kullanımı temalarında anlamlı bir fark görülmüştür. Nitel verilerden elde edilen sonuçlar da katılımcıların yeni bilgileri edindiğini göstermiş ve modelin etkililiğini desteklemiştir. Ayrıca açık yönergeli eğitim verilmesinin yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine Turkish academics' knowledge, awareness and competence on norms and conventions of academic writing, to define their weaknesses and strengths, to develop an online professional development model and to evaluate the effect of this model on their academic writing performances and the participants' views and approaches regarding the model. Method: The study was based on Mixed Methods Evaluative Research Design and was an interventional study. It consisted of pre-test, intervention, and post-test research stages. The participants were nine Turkish academics in educational and social sciences. An online professional development model including eight themes related to academic writing was developed. Data were collected through semi-structured interviews and pre and post-writing tasks. Textual analysis and content analysis were used for qualitative data and Wilcoxon Signed Rank Test was performed for quantitative data. Findings: The results showed that before the tutoring, Turkish scholars encountered various difficulties and challenges regarding academic writing conventions and norms. However, the data obtained after the online asynchronous tutoring showed that explicit instruction has increased the participants' awareness, contributed to their writing performances and promoted their academic writing skills. Conclusion: It was found that the developed professional development model increased the participants' awareness on academic writing conventions and norms and statistical analyzes showed a significant difference in participants' success after the tutoring regarding grammatical accuracy, clarity and redundancy themes. The interviews revealed that the participants acquired new knowledge and supported the effectiveness of the model. Moreover, it was concluded that it would be beneficial to provide explicit instruction.