Adli muhasebenin bağımsız denetime katkısının incelenmesi
Examination of forensic accounting's contribution to independent audit
  1. Tez No: 711983
  2. Yazar: MELEK SALIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY DENİZ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Hile denetimi, Hilekar, Adli Muhasebe, Audit, Fraud audit, Rogue, Forensic Accounting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Djital çağa geçiş ile birlikte finansal raporlama sistemlerinde hata ve/veya hilelerin tespit edilebilirliğinde artış gerçekleşmektedir. Bu tespitlerle birlikte yasal süreçlerin başlaması Adli Muhasebe alanını daha da genişletmektedir. Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa ülkelerinde uzmanlık alanlarından biri olan "Adli Muhasebe Mesleği'' hileli işlemleri ve usulsüzlükleri ortaya çıkarmakta ve problemleri çözmekte kullanılmaktadır. Adli Muhasebe, Mesleğinin ülkemizde yasal bir dayanağı olmadığı için ihtiyaç duyulmasına rağmen, henüz tam anlamıyla bir uygulama alanı bulunamamaktadır. Adli Muhasebe, davalara destek verme ve şirketlerde oluşan hilelerin ortaya çıkarılması ve önlenmesi için ilgili kişi ve kurumlara önemli hizmetler sunmaktadır. Adli Muhasebe mesleği, mahkemelerdeki davaların desteklenmesi, işletmelerdeki yolsuzlukların ortaya çıkarılması açısından kişi ve kurumlara destek sağlamaktadır. Adli Muhasebe uygulamaları ile bilirkişilik sistemlerindeki eksikliklerin giderilmesi sağlanmış olacaktır. Bağımsız denetim, Adli Muhasebe Mesleğini oluşturan öğelerden birini oluşturmaktadır. Adli muhasebe, bağımsız denetim faaliyetlerinden yararlanarak hilenin tespiti ortaya çıkarılması ve önlenmesi için hazırlanan çalışmalardan faydalanmaktadır. Bağımsız denetçiler hilenin gerçekleşip gerçekleşmediği ve mali durumların doğruyu yansıtıp yansıtmadığı hakkında bir görüşe varmaktadır. Adli Muhasebe ise finansal tablolarda hileli işlemleri kanıtlar ile destekleyerek adalete yardımcı olmaktadır. Adli Muhasebe, bağımsız denetim tekniklerinden ve analizlerinden faydalanarak hileli işlemleri kanıtlar ile destekleyerek mahkemeye sunmaktadır. Adli Muhasebenin Bağımsız Denetime Katkısı'nı araştırdığımız çalışmada Kocaeli ilinde faaliyet gösteren bağımsız denetçiler ile anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Adli Muhasebenin bilinirliğini ve tanınırlığını arttırmak, Türkiye'de uygulanabilirliğini araştırmak için yapılan bu çalışmada, veriler bağımsız denetçilere uygulanan anket formu ile toplanmıştır. Anket formu, literatürdeki benzer çalışmalara ve adli muhasebe mesleğinin fonksiyonlarına yönelik olarak tarafımızdan hazırlanmıştır. Anket formunda katılımcıların demografik bilgileri ile mesleki görüşleri yer almıştır. Verilerin analizi SPSS v 22.0 paket programında yapılmıştır. Kocaeli ilinde Adli Muhasebe konusunda farkındalığın çok düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, bağımsız denetçilerin hile ve suistimallere karşı yeterli düzeyde eğitim almadıkları için Adli Muhasebeye ihtiyaç duydukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the transition to the digital age, there is an increase in the detectability of errors and/or frauds in financial reporting systems. With these determinations, the start of legal processes further expands the field of Forensic Accounting.“Forensic Accounting Profession”, one of its specialties in Canada, the United States and some European countries, is used to detect fraudulent transactions and irregularities and to solve problems. Although the Forensic Accounting Profession is needed because it has no legal basis in our country, it has not yet been fully implemented. Forensic Accounting provides important services to relevant individuals and institutions in supporting litigation and detecting and preventing fraud in companies. The Forensic Accounting profession provides support to individuals and institutions in terms of supporting cases in courts and revealing corruption in businesses. With the forensic accounting practices, it will be ensured that the deficiencies in the expert witness systems are eliminated. Independent auditing is one of the elements that make up the Forensic Accounting Profession. Forensic accounting benefits from studies prepared for the detection, detection and prevention of fraud by making use of independent audit activities. Independent auditors reach an opinion on whether fraud has occurred and whether the financial situation reflects the truth. Forensic Accounting, on the other hand, helps justice by supporting fraudulent transactions in financial statements with evidence. Forensic Accounting, using independent audit techniques and analysis, supports fraudulent transactions with evidence and presents them to the court. In this study, in which we investigated the Contribution of Forensic Accounting to Independent Auditing, a survey was conducted with independent auditors operating in Kocaeli. In this study, which was conducted to increase the awareness and recognition of Forensic Accounting and to investigate the contribution of its applicability in Turkey, the data were collected by a questionnaire applied to independent auditors. The questionnaire was prepared by us for similar studies in the literature and the functions of the forensic accounting profession. The demographic information and professional opinions of the participants were included in the questionnaire form. Analysis of the data was made in SPSS v 22.0 package program. It has been concluded that the awareness of Forensic Accounting in Kocaeli is very low. In addition, it has been concluded that independent auditors need Forensic Accounting because they do not receive adequate training against fraud and abuse.