Geleneksel olmayan para politikası araçlarının etkileri: T.C.M.B. örneği
The effects of unconventional monetary policy instruments: The case of CBRT
- Tez No: 712021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JALE YALINPALA ÇOKGEZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Olmayan Para Politikası Araçları, Fiyat İstikrarı, Finansal İstikrar, Johansen Analizi, Unconventional Monetary Policy Tools, Price and Financial Stability, Johansen Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geleneksel olmayan para politikası çerçevesinin, fiyat istikrarı ve finansal istikrara olan etkilerini analiz etmektir. Çalışmada 2013:01 – 2020:12 dönemini kapsayan ve aylık gözlem verilerinden oluşturulan“Geleneksel Olmayan Para Politikası”araç seti (Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM), Geç Likidite Faiz Oranı (GLP), TCMB Borç Alma / Borç Verme Faizi) ile finansal istikrarı temsilen döviz kuru ve fiyat istikrarını temsil eden TUFE değişkeni arasındaki ilişkiler incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda öncelikle Genişletilmiş Dickey Fuller Testi (ADF) ile verilerin zaman serisi özellikleri araştırılmış olup, Johansen Eşbütünleşme (Cointegration) Testi ile geleneksel olmayan para politikasının fiyat istikrarı ve finansal istikrar ile eşbütünleşme ilişkileri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the effects of the unconventional monetary policy framework used by Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT) on price and financial stability. In the study, the relationship between variables such as consumer price index (CPI) and exchange rate that representing price and financial stability with the“Unconventional Monetary Policy Tools (Reserve Option Mechanism (ROM), Late Liquidity Rate (GLP), CBRT Borrowing / Lending Rate)”, in the period 2013:01- 2020:12 (monthly data), has been examined. With the help of Augmented Dickey Fuller Test (ADF), the time series properties of the datas were investigated, and then the effects of unconventional monetary policy have been investigated with Johansen Co-Integration analysis.