Çatışmaların barışçıl yollarla çözümü: Birleşmiş Milletler ve Arakan sorunu
Peaceful resolution of conflicts: The United Nations and the Arakan issue
- Tez No: 712035
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMRE PEKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Çözümü, Barışçıl Çözüm Yolları, Arakan, Rohingya, Birleşmiş Milletler, Conflict, Conflict Resolution, Peaceful Resolution, Arakan, Rohingya, United Nations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Karşılıklı bağımlılıkların bir sonucu olarak ortaya çıkan uyumsuz istekler, çıkarlar ve ihtiyaçların en az iki taraf arasında çeşitli anlaşmazlıklara sebep olması halinde çatışmaya dönüşebilen uyuşmazlıklar, diplomatik, hukuki ve uluslararası örgütler çerçevesinde gerçekleştirilen barışçıl çözüm yolları neticesinde çözüme ulaştırılabilmektedir. Myanmar'ın Arakan (Rakhine) Eyaleti'nde gerçekleşen saldırı ve çatışmaların bir sonucu olarak oluşan sorunların, Birleşmiş Milletlerin barışçıl çözüm yolları çerçevesinde değerlendirildiği bu çalışmada, BM'nin Arakan sorunu çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler ve oluşturmuş olduğu mekanizmalar üzerine değerlendirmeler yapılmaktadır. Arakan'da gerçekleşen çatışmaların tarihsel olaylar çerçevesinde ele alındığı bu çalışmada aynı zamanda bu çatışmaların bölgede bulunan Rohingyalar üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla, gerçekleşen olaylara kronolojik olarak yer verilmektedir. Uluslararası bir örgüt olarak kurulan BM'nin Arakan sorununun barışçıl çözümüne ilişkin olarak yürütmüş olduğu faaliyetler çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, BM'nin Arakan sorunu çerçevesinde çatışmaların barışçıl çözümüne ilişkin gerçekleştirmiş olduğu mekanizmaların incelenmekte ve bu mekanizmaların sorunun çözümüne ne denli katkıda bulunup bulunmadığı analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Disagreements between at least two parties as a consequence of interdependencies could turn into conflicts due to the incompatible demands, interests and needs. And they could be resolved by peaceful solutions carried out within the framework of diplomatic, legal and international organizations. In this study, in which the problems that occur as a result of the attacks and conflicts in Myanmar's Arakan (Rakhine) State are evaluated within the framework of the United Nations' peaceful resolution methods, evaluations are made on the activities and mechanisms that the UN has carried out within the framework of the Arakan Issue. In this study, in which the conflicts in Arakan are handled within the framework of historical events, the events that took place are included chronologically in order to better understand the effects of these conflicts on the Rohingya in the region. The activities carried out by the UN, which was established as an international organization, regarding the peaceful resolution of the Arakan Issue constitute the basis of the study. In this context, the mechanisms that the United Nations has implemented for the peaceful resolution of conflicts within the framework of the Arakan Problem have been examined and whether these mechanisms have contributed to the solution of the problem or not has been analyzed.