Tefsirde Kur'âniyyûn ve mealcilik ekolünün mukayesesi
The comparison of the Kur'aniyyon and mealism echo in tefsir
  1. Tez No: 712034
  2. Yazar: MUSTAFA İLYAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA HOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ancılık, Kur'âniyyûn, Mealcilik, Modernizm, Sünnet, Gelenek, Qur'anism, Qur'âniyyûn, Mealism, Modernism, Sunnah, Tradition
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Modern dönemin bir ürünü olarak karşımıza çıkan Kur'ancılık söyleminin başta Hindistan, Türkiye, Mısır olmak üzere birçok İslam ülkesinde temsilcileri ve taraftarları bulunduğu görülür. Bu söylemin bayraktarlığını Hint alt kıtasında Kur'âniyyûn ile Türkiye'de ortaya çıkan Mealcilik ekolünün yaptığı anlaşılmaktadır. Her iki ekol temsilcileri, dinî konularda verilecek bir hükmün sadece Kur'an'dan çıkarılması gerektiğini iddia etmiştir. Bu nedenle Kur'an dışı, gelenek içerisinde yer alan rivayetler kıyasıya eleştirilmiştir. Bu eleştirilerden en fazla nasibini alan ise hadis-sünnet olmuştur. Bununla birlikte her iki ekolün modernizmin ve modern bilim anlayışının etkisiyle tabiat kanunlarına uymayan ayetleri rasyonel bir şekilde yorumlayarak çağın bilimsel verileriyle uyumlu hale getirdikleri görülmüştür. Geleneği ve sünneti yorumda belirleyici olarak kabul etmediklerinden özellikle Kur'an'da açıkça zikredilmeyen namazın vakitleri, rekât sayıları, zekâtın miktarı ve verilecek zamanı gibi meselelerde çok farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Ayrıca onlar, Kur'an'da zikredilmeyen hususlarda insana sınırları belirli olmayan ruhsatlar vermiş, bu noktada oldukça serbest bir tavır takınmışlardır.
Özet (Çeviri)
It is seen that the discourse of Qur'anism, which is a product of the modern period, has representatives and supporters in many Islamic countries, especially in India, Turkey and Egypt. It is understood that the Standard bearer of this discourse is the Qur'aniyyun in the Indian subcontinent and the Mealism school that emerged in Turkey. Representatives of both schools claimed that a judgment on religious matters should be derived only from the Qur'an. For this reason, the narrations outside the Qur'an, whic are in the tradition, have been ruthlessly criticized. The one that received the most from these criticisms was hadith-sunnah. However, it has been seen that both schools rationally interpret the verses that do not comply with the laws of nature, with the influence of modernism and modern science understanding, and harmonize them with the scientific data of the age. Since they did not accept tradition and sunnah as determinants in interpretation, they put forward very different views on issues such as the times of prayer, the number of rak'ahs, the amount of zakat and the time to be given, which are not explicitly mentioned in the Qur'an. In addition, they have given peoplelicenses that are not mentioned in the Qur'an, and they have taken a very liberal attitude at this point.