Obsesif kompulsif bozuklukta semptom boyutlarıyla afektif mizaç özelliklerinin incelenmesi
The investigation of the affective temperaments in obsessive compulsive disease
- Tez No: 712145
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÖZDEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, semptom boyutları, afektif mizaç, obsesyon, kompülsiyon
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmada Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) semptom boyutlarıyla afektif mizaç özellikleri arasında bir ilişki varsa bunu tespit etmek ve afektif mizaç özeliklerinin hastalık şiddetine etkisini saptamak hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışmaya, Dışkapı Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri polikliniklerine ayaktan başvuran 100 OKB tanılı hasta ve 100 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Çalışmada Sosyodemografik Veri Formu, Boyutsal Obsesyon Kompülsiyon Ölçeği (BOKÖ), Yale Brown Obsesyon Kompülsiyon Ölçeği (YBOKÖ), TEMPS-A Afektif Mizaç Ölçeği (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Yaş ve cinsiyet açısından benzer olan OKB grubu ve kontrol grubu arasında; semptom şiddetini ve mizaç özelliklerini gösteren ölçekler açısından anlamlı farklılıklar saptanmıştır. OKB semptom boyutları ve mizaç özellikleri arasındaki ilişkiyi göstermek için yapılan korelasyon analizlerinde; anksiyete ve depresyonun etkisi kontrol edildiğinde siklotimik mizacın BOKÖ zarardan kaçınma, düşünceler, simetri boyutlarıyla ve BOKÖ toplam puanıyla; irritabl mizaç ise BOKÖ simetri ve toplam puanıyla pozitif yönlü korelasyonu saptanmıştır. Hiyerarşik regresyon analizine devam edildiğinde ise; siklotimik mizacın BOKÖ'nün her 4 boyutu ve toplam puanı için, anksiyöz mizacın BOKÖ zarardan kaçınma için, irritabl mizacın ise BOKÖ simetri alt boyutu için anlamlı bir yordayıcı olduğu görülmüştür. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda siklotimik mizacın OKB'nin her boyutu için anlamlı yordayıcı olduğu, diğer afektif mizaçların ise yordadığı OKB boyutları bulunduğu, yine siklotimik mizacın BOKÖ toplam puanını ve dolayısıyla OKB şiddeti için anlamlı yordayıcı olduğu saptanmıştır. Elde edilen bu bulgular, OKB'de afektif mizacın rolünü anlamakta ve bu konuyla ilgili ileri araştırmalara yol göstermekte katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the intention is to investigate the association between OCD sypmtom dimensions and affective temperaments. Method: 100 OCD patients and 100 healthy controls were included. Sociodemographic Data Form, Dimensional Obsession Compulsion Scale (DOCS), Yale Brown Obsessive Compulsion Scale (YBOCS), Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire (TEMPS-A), Beck Anxiety Scale (BAS) and Beck Depression Scale (BDS) were used to evaluate the participants. Result: In terms of age and gender, OCD and the control groups were similar. OCD group had higher scores from scales of sypmtom severity and affective temperaments. Correlation analysis showed a significant positive correlation between cyclothymic and irritable temperament and DOCS subtypes and total scores, respectively. The hierarchical regression analysis showed the same results as the correlation analysis. Discussion and Conclusion: This study shows that the affective temperaments are predictors for OCD symptom dimensions. Cyclothymic temperament is a positive predictor for all DOCS subtypes and total scores. Irritable temperament is a positive predictor for DOCS symmetry and total. The results of this study will be helpful to understand the OCD's nature and the role of affective temperaments on OCD; and will lead new researchs about this topic. Keywords; obsessive compulsive disorder, symptom dimensions, affective temperament, obsession, compulsion.