Kamu özel iş birliği modeline kuramsal ve uygulamalı bir bakış
A theoretical and practical overview of the public private partnership model
  1. Tez No: 712208
  2. Yazar: SEDA KOCAARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu hizmeti, Kamu Özel İşbirliği, Devlet, Özel Sektör, Public service, Public Private Partnership, Government, Private Sector
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İktisat;ihtiyaçları karşılamak için mal ve hizmetlerin üretim ve dağıtım faaliyetlerini inceleyensosyal bir bilim dalıdır. Devletler bu insan ihtiyaçlarını karşılamak için kamu hizmeti sunumunu uzun bir süre kendileri üstlenmişlerdir. Ancak kamu giderlerinin önlenemez yükselişi, bütçe kısıtı, kamu harcamalarının finasmanında kullanan vergi ve benzeri gelirlerin arttırılamayışı gibi sıkıntılar kamu hizmeti sunumunda ve finansmanında piyasalaştırma yolunda adımlar atılmasına sebep olmuş ve hizmetin devlet eliyle yürütülmesi politikası yerini özel kişilere bırakmıştır. 1980'li yıllarda benimsenen serbest piyasa ekonomisi politikası özel sektörün mal ve hizmet üretiminde öncü olmasını sağlamıştır. Küreselleşme ve neoliberal politikalar ile birlikte, hizmet talebindeki artış ve teknolojik gelişmeler karşısında sınırlı kamu fonları yetersiz kalmış, Kamu Özel İş Birliği Modeli yükselişe geçmiştir. Bu çalışmada son zamanlarda geniş bir uygulama alanı bulan Kamu Özel İş Birliği Modelinin devlet üzerinde yarattığı mali yükün mali tablolarda ki görünürlüğü ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Economy; is a social science that examines the production and distribution activities of good sand services to meet the needs. For a long time, governments have under taken public service provision to meet the sehuman needs.However, the difficulties, such as the inevitable increase in public expenditures, budget constraints, the lack of tax and similarin comes, led to the steps of marketization in the provision and financing of public service sand the policy of conducting the service by the government was left toprivate individuals.While the free-market economy policy adopted in the 1980s enabled the private sector to become a pioneer in the production of services, along with globalization and neoliberal policies, limited public fund sremainedin sufficient with the increase in service demandand technological developments, and the Public Private Partnership Model was on therise.In this study, the visibility of the financial burden on the state of the Public Private Partnership Model, which has recently be enused in a widerange of applications, in the financial statements will be discussed.