Çağdaş sanatta ekolojik bilgelik ve süreç yönetimi
Ecological wisdom and process management in contemporary art
  1. Tez No: 712253
  2. Yazar: GÜLİSTAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE EYİGÖR PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Homo economicus, ekolojik bilgelik, süreç yönetimi, manzara türleri, çağdaş sanat, Homo economicus, ecological wisdom, process management, landscape genres, contemporary art
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
“Çağdaş sanatta ekolojik bilgelik ve süreç yönetimi”isimli bu çalışmada modern insanın doğa algısını bilinçle kavramak ve kavratmak amaçlanmıştır. Tarihsel süreçte, insanın doğa ile olan ilişkisi, doğayı anlama, doğaya egemen olma ve doğayı dönüştürme evrelerinden geçmiştir. İnsan-çevre bütünleşmesinin sanata yansımaları kültürel ve ekonomik etmenlerle bağıntısı kurularak ele alınmış, sanatçının çevresi ile nasıl bir bağı olduğunu anlamaya olanak veren 'manzara'sının ne olduğu incelenmiştir. 'Felsefik manzara', 'fantastik manzara' ve 'anlatımcı manzara' türleri, sanat tarihsel dizge içinde birbirlerini bütünleyen tercihler olarak belirginleşmiştir. Bu sınıflandırmaya ideal manzara dahil edilmemiş, 'doğa'nın kendisinin ideal olanı temsil ettiği varsayılmıştır. 'Land art', 'Süreç sanatı' ve 'Eko-eleştirellik' bağlamında, ekolojik bilgeliği benimsemiş olan sanatçıların insanlığa egemen olan değerlere muhalif bir tavır sergiledikleri, yanısıra, iyi, doğru ve güzel olan olasılıkları sorgulayarak 'sanatın/insanın doğası'nı etki-tepki diyalektiği olarak görünür kıldıkları anlaşılmıştır. Modern zamanlara özgü 'eko(-nomik/lojik) sanat', doğaya dönük duyarlı bakışın mekân tasvirleri ve eylemleridir. Çağdaş sanatçının ekolojik duyarlılığa sahip fiziksel bir varlık olarak edindiği (yeni) konum, doğa ile sanatçı arasındaki ilişkiyi bir dizi kimyasal reaksiyon gibi değerlendirmeye olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled“Ecological wisdom and process management in contemporary art”, aims to grasp and comprehend the modern human's perception of nature through consciousness. In the historical process, man's relationship with nature has gone through the stages of understanding nature, dominating nature, and transforming nature. The reflections of human-environment integration on art have been dealt with concerning cultural and economic factors, and the 'landscape' of the artist, which allows understanding what kind of connection it has with its environment, has been examined. İt evaluated the genres of 'philosophical landscape', 'fantastic landscape' and 'narrative landscape' as complementary choices within the art-historical system. The ideal landscape is not included in this classification, it is assumed that 'nature' itself represents the ideal. In the context of 'Land art', 'Process art' and 'Eco-criticism', artists who have adopted ecological wisdom display an opposing attitude to the values that dominate humanity, as well as influencing 'art/human nature' by questioning the possibilities that are good, true and beautiful. It has been understood that they make it visible as a reaction dialectic. The 'eco(-nomic/logical) art' specific to modern times is the spatial descriptions and actions of a sensitive view towards nature. The (new) position of the contemporary artist as a physical being with ecological sensitivity has enabled the relationship between nature and the artist to be evaluated as a series of chemical reactions.