Koz dağı (Genç/Bingöl) ve çevresinin florası
The flora of Koz mountain (Genç/Bingol) and its surroundings
  1. Tez No: 712262
  2. Yazar: ABDURRAHİM ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ BEHÇET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, koz dağı, Genç, Bingöl, Türkiye, Flora, koz mountain, Genç, Bingöl, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma ile Koz Dağı (Genç / Bingöl) ve Çevresinin Florası ilk kez araştırıldı. 2019-2021 yılları arasında yapılan bu çalışmanın arazi taramaları ile toplamda 1506 bitki örneği toplandı. Toplanan örneklerin teşhisi edilmesi ile 68 familya ve 289 cins'e ait 415 tür, 147 alttür ve 63 varyete olmak üzere toplam 625 takson tespit edildi. 625 taksonun 2'si Pteridophyta, 623'ü Spermatophyta divizyolarında yer almaktadır. Spermatophyta ait taksonların 621'i Angiospermae, 2'si Gymnospermae alt divizyolarına aittir. Angiospermae üyelerinin 498'i Dicotyledones ve 123'ü Monocotyledones sınıflarında yer almaktadır. Belirlenen taksonlardan 29 tanesinin B8 karesindeki yayılışları ilk defa bu çalışma ile belirlenmiştir. Tesbit edilen taksonların 49'u endemik olup endemizm oranı %7,84' tür. Çalışma alanında tespit edilen taksonların fitocoğrafik bölgelere dağılımı şu şekildedir; İran-Turan elementi 192 (%30,72), Akdeniz elementi 60 (%9,6), Avrupa-Sibirya elementi 49 (%7,84), çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 324 (%51,84). Bulundurdukları takson sayılarına göre en büyük ilk 10 familya sırasıyla; Asteraceae (85), Poaceae (65), Fabaceae (52), Caryophyllaceae (38), Lamiaceae (38), Brassicaceae (34), Boraginaceae (29), Apiaceae (23), Rosaceae (20) ve Plantaginaceae (13) olarak belirlenmiştir. En büyük ilk 10 cins ise sırasıyla; Trifolium (14), Astragalus (13), Centaurea (11), Allium (10), Vicia (8), Galium (8), Ranunculus (8), Bromus (8) Veronica (8) ve Silene (7) olarak belirlenmiştir. Tespit edilen bitki taksonlarının Raunkiaer'in (1934) sınıflandırdığı hayat formlarına göre; 285 (%45,60)'i hemikriptofit, 178 (%28,48)'i terofit, 83 (%13,28)'ü kriptofit, 37 (%5,92)'si kamefit ve 42 (%6,72)'si fanerofit olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With this study, the flora of the Koz Mountain (Genç / Bingöl) and its surroundings was investigated for the first time. A total of 1506 plant samples were collected with the field surveys, carried out between 2019 and 2021. Moreover, with the identification of the collected samples; a total of 625 taxa were identified, including 415 species, 147 subspecies and 63 varieties belonging to 68 families and 289 genera. Of the 625 taxa, 2 are in the Pteridophyta division, and 623 are in the Spermatophyta divisions. 621 of the taxa belonging to Spermatophyta belong to Angiospermae, and 2 of them belong to Gymnospermae subdivisions. Of the Angiospermae members, 498 are in the Dicotyledones and 123 Monocotyledones classes. The distribution of 29 of the determined taxa in the B8 square was determined first in this study. 49 of the identified taxa are endemic, and the endemism rate is 7.84%. The distribution of the taxa identified in the study area to the phytogeographic regions is as follows; Iran-Turanian element 192 (30.72%), Mediterranean element 60 (9.60%), Euro-Siberian element 49 (7.84%), multi-regional or unknown phytogeographical region 324 (51.84%). According to the number of taxa that they contain, the top 10 families are respectively; Asteraceae (85), Poaceae (65), Fabaceae (52), Caryophyllaceae (38), Lamiaceae (38), Brassicaceae (34), Boraginaceae (29), Apiaceae (23), Rosaceae (20) and Plantaginaceae (13) determined. The top 10 largest genera are respectively; Designated as Trifolium (14), Astragalus (13), Centaurea (11), Allium (10), Vicia (8), Galium (8), Ranunculus (8), Bromus (8), Veronica (8) and Silene (7). The taxa identified according to life forms classified by Raunkiaer (1934); 285 (45.60%) taxa were determined as hemicryptophyte, 178 (28.48%) taxa therophyte, 83 (13.28%) taxa cryptophyte, 37 (5.92%) kamephyte and 42 (6.72%) phanerophyte.