Pankreas kanseri hastalarında trigliserit glukoz indeksinin değerlendirilmesi ve sağ kalım verileri
Evaluation of the triglyceride glucose index in pancreas cancer patients and survival data
- Tez No: 712289
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN NASIR BİNİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: pankreas kanseri, trigliserit glukoz indeksi, sağkalım, prognoz, pancreatic cancer, triglyceride glucose (TyG) index, survival, prognosis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çalışma, pankreas kanseri hastalarında trigliserid glukoz(TyG)indeksini ve sağ kalım verilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır.Bu amaç doğrultusunda, retrospektif olarak planlanan çalışmada Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliniği'ne başvuran pankreas kanseri tanısı almış 18- 85 yaş aralığındaki 100 hastanın 01/01/2015- 31/12/2021 tarihleri arasında yedi yıllık dosyaları taranarak yapılmıştır. Hastaların komorbidite durumlarına, komorbidite için kullandıkları ilaçlara, pankreas kanseri tanısı aldıkları tarihe, operasyon patolojisi onaylanma tarihine bakılmıştır. Bunların yanında; operasyon patolojisindeki t evresine, tümör çapına, çıkarılan toplam lap sayısına, n evresine, lenf nodu metastaz sayısına, cerrahi sınıra, lenfovasküler invazyon varlığına, perinöral invazyon varlığına, ki-67 değerine bakılmıştır. Yine tanı anında progresyon durumunda ve son kontrol tarihindeki biyokimyasal, hemogram verilerine, karaciğer yağlanma düzeyine ve hastanın son durumuna(exitus/sağ); exitus ise tarihine bakılmıştır. Tanı anında karaciğer yağlanmasınınpankreas kanseri tanısı konulmuş hastaların sağ kalma sürelerine bir etkisi olmadığı ortaya konulmuştur (p=0,649). Ancak tanı anında TyGindeks 9,1 ve altında veya üstünde olan gruplardaprogresyonsuz sağ kalım sürelerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olduğu ortaya konulmuştur (p=0,008). Tüm hasta grubunda genel sağ kalım 22,63 aydı(%95 GA 9,86-35,41). Tüm hasta grubunda progresyonsuz sağ kalım 6,14 aydı(%95 GA 2,57-9,72).Tanı anında bakılan TyGindeksi 9,1 ve altında olan hasta grubunda sağ kalım 24,77 aydı (%95 GA 15,87-33,68); 9,1'in üstünde olan hasta grubunda 14,78 aydı (%95 GA 9,77-19,8; p=0,44). Tanı anında bakılan batın usg sonucu karaciğer yağlanma düzeyi grade 1 olan hasta grubunda sağ kalım 9,5 ay; grade 2 olan hasta grubunda sağ kalım 14,78 ay (%95 GA 6,11-23,46; p=65); grade 3 olan hasta grubunda 24,77 aydı. Karaciğer yağlanması saptanmayan hasta grubunda sağ kalım ise 12,22 aydı (%95 GA 6,95-17,5; p=0,65). Çok değişkenli cox regresyon analizinde TyGoranı dahil hiçbir klinik değişkenin progresyonsuz sağ kalım üzerinde bağımsız olarak anlamlı etkisi olmadığı görülmüştür. Medyanın altında ve üstünde olan hasta grubunda klinik verilerin dağılımı açısından anlamlı fark saptanmamıştır.Bu çalışmada pankreas kanseri tanısı konulmuş hastalarda TyGdüzeyinin sağ kalımları üzerinde bir etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, tanı anında TyGindeksinin hastaların progresyonsuz sağkalımları üzerinde riski arttırıcı anlamlı bir etkisi olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aimed to evaluate the triglyceride glucose index and survival data from collected pancreatic cancer patients. For this purpose, a retrospective study was conducted by scanning the seven-year files of 100 patients aged 18-85 years, who applied to the Erzurum Regional Training and Research Hospital Oncology Clinic, between 01/01/2015 and 31/12/2021. The comorbidity status, the drugs used for comorbidity, the date were diagnosed with pancreatic cancer, and the date of approval of the operation pathology of patients were investigated. Besides these variables; t stage, tumor diameter, the total number of laps removed, n stage, number of lymph node metastases, surgical margin, presence of lymphovascular invasion, presence of perineural invasion, and ki-67 value in the operation pathology were evaluated. In addition, in the case of progression at the time of diagnosis and at the last control date, biochemical, hemogram data,fatty liver data and the patient's final status (exitus / right); Exitus, on the other hand, has its history examined. It was determined that fatty liver at the time of diagnosis has no effect on the survival time of patients diagnosed with pancreatic cancer (p=0,649). However, it was revealed that there was a statistically significant difference in progression-free survival times of 9.1 and above or below the tri-glucose index at the time of diagnosis (p=0,008). Overall survival (OS) in the entire patient group was 22.63 months (95% CI 9.86-35.41). Progression-free survival in the entire patient group was 6.14 months (95% CI 2.57-9.72). Triglyceride glucose index measured at the time of diagnosis, in the group of patients with 9.1 and below, survival was 24.77 months (95% CI 15.87-33.68); In the group of patients above 9.1, it was 14.78 months (95% CI 9.77-19.8; p=0.44). In the group of patients with grade 1 hepatic steatosis as a result of abdominal USG at the time of diagnosis, survival was 9.5 months; survival in the grade 2 patient group was 14.78 months (95% CI 6.11-23.46; p=65); in the patient group with grade 3, it was 24.77 months. In the patient group without hepatic steatosis, survival was 12.22 months (95% CI 6.95-17.5; p=0.65). Multivariate cox regression analysis showed that no clinical variable, including triglyceride glucose ratio, had an independent significant effect on progression-free survival. There was no significant difference in the distribution of clinical data in the patient group below and above the median.In this study, it was investigated whether TyG levelhas an effect on the survival of patients diagnosed with pancreatic cancer. As a result of the study, it was revealed that the TyG index at the time of diagnosis has a significant risk-increasing effect on the progression-free survival of the patients.