Ankilozan spondilit hastalarında metabolik sendrom ve ürik asit düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between metabolic syndrome and uric acid level in patients with ankylosing spondilitis
  1. Tez No: 712291
  2. Yazar: MUHAMMET FATİH ERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN NASIR BİNİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, metabolik sendrom, ürik asit, Ankylosing spondylitis, metabolic syndrome, uric acid
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş:Ankilozan spondilit (AS) en sık genç erkeklerde görülen, kronik, inflamatuar ve romatolojik bir hastalıktır. AS'de en sık mortalite sebebi kardiyovasküler hastalıklar (KVH)'dır. Metabolik sendrom (MetS), Tip 2 diyabetes mellitus (DM) ve KVH riskinin birlikte arttığı yaygın bir sendromdur. Ürik asit (ÜA) insanlarda pürin metabolizmasının son ürünüdür. Yapılan klinik ve hayvan modeli çalışmalarında MetS patogenezinde hiperüriseminin rol oynadığı gösterilmiştir. Amaç: AS'de MetS sıklığını,serum ÜA düzeyleri esas alınarak inceleyen yeterli sayıda çalışma yoktur. Çalışmamızın amacı AS'li hastalarda MetS ile serum ÜA düzeyi arasındaki ilişkiyi inceleyerek literatüre katkı sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza modifiye New York kriterlerine göre tanı konulmuş 53 AS hastası ile akut veya kronik, sistemik bir hastalığı bulunmayan, yaş ve cinsiyet bakımından hasta grubuyla benzerlik gösteren 53 gönüllü alınmıştır. Tüm katılımcıların demografik bilgileri ile boyları, vücut ağırlıkları, bel çevreleri, sistolik ve diyastolik kan basınçları; alınan kan örnekleri ile bakılan açlık kan şekeri, kreatinin, hemoglobin, LDL-K, HDL-K, trigliserit, serum ÜA düzeyleri kaydedilmiştir. Ek olarak AS grubunda ESR, CRP, daha önce bakılmış olan HLA-B27 parametreleri kaydedilmiştir. Hastalık aktivitesini ve fonksiyonel durumu belirlemek amacıyla BASDAI ve BASFI ölçekleri kullanılmıştır. Bulgular: AS'de MetS sıklığı istatistiksel olarak anlamlı olmasa da daha yüksekti (p=0.29). AS'de serum ÜA düzeyleri daha yüksekti (p=0.001). Her iki grupta MetS'si olanlarda serum ÜA düzeyleri daha yüksekti (p=0.002 ve p=0.013). Her iki grupta MetS'si olanların yaş ortalaması daha yüksekti (p=0.005 ve p=0.001). AS'de serum ÜA ile CRP düzeyleri arasında pozitif yönde, anlamlı, düşük-orta düzeyde korelasyon mevcuttu (p=0.021). AS'de MetS'si olanlarda BASFI skoru daha yüksekti (0.033). MetS'si olanlarda BASDAI skoru daha yüksekti ancak anlamlı değildi (p=0.145). Sonuç: Çalışmamızda AS'de serum ÜA düzeyi yüksekliğinin MetS sıklığı artışında etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu açıdan AS'de serum ÜA yüksekliğinin MetS gelişimi içinve hastalık aktivitesi için bir risk faktörü veya belirteç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Ankylosing spondylitis (AS) is a chronic, inflammatory and rheumatological disease most commonly seen in young men. The most common cause of mortality in AS is cardiovascular diseases. Metabolic syndrome (MetS) is a common syndrome with an increased risk of Type 2 diabetes mellitus and cardiovascular disease. Uric acid is the end product of purine metabolism in humans. In studies conducted by clinical and animal models, it has been shown that hyperuricemia plays a role in the pathogenesis of MetS. Objective: There is no study investigating the frequency of MetS in AS based on serum uric acid (SUA) levels. The aim of our study is to contribute to the literature by investigating the relationship between MetS and SUA level in patients with AS. Materials and Methods: In our study, 53 AS patients diagnosed according to the modified New York criteria and 53 volunteers who did not have an acute or chronic systemic disease and were similar to the AS patient group in terms of age and gender were included. Demographic characteristics, height, body weight, waist circumference, systolic and diastolic blood pressures of all participants were recorded, and fasting blood glucose, creatinine, hemoglobin, LDL-C, HDL-C, triglyceride, SUA levels were recorded with blood samples taken. Also ESR, CRP, and previously examined HLA-B27 positivity were recorded in the AS group. BASDAI and BASFI scales were used to determine disease activity and loss of function. Results: Although not statistically significant, the frequency of MetS in AS was higher (p=0.29). SUA levels were higher in AS (p=0.001). SUA levels were higher in those with MetS in both groups (p=0.002 and p=0.013, respectively). The mean age of those with MetS was higher in both groups (p=0.005 and p=0.001, respectively). There was a low-moderate positive correlation between SUA and CRP levels (p=0.021). BASFI score was higher in those with MetS (0.033). BASDAI score was higher in those with MetS, but it was not statistically significant (p=0.145). Conclusion: According to the data we obtained, it was determined that the high SUA level in AS is a factor in the increase in the frequency of MetS. In this context, it is thought that SUA elevation in AS can be used as a risk factor for the development of MetS. It is thought that SUA levels can be used as a marker for disease activity in AS.