Hidradenitis Suppurativa hastalarında E-FABP düzeylerinin hastalık şiddeti ve metabolik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relation of E-FABP levels with disease severity and metabolic parameters in Hidradenitis Suppurativa patients
  1. Tez No: 844922
  2. Yazar: MEHMET ALİ SEYİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA KORKMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: E-FABP, hastalık şiddeti, Hidradenitis suppurativa, hs-CRP, metabolik sendrom, E-FABP, Disease severity, Hidradenitis suppurativa, hs-CRP, Metabolic syndrome
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Hidradenitis suppurativa (HS), intertrijinöz bölgelerde, kıl folikülleriyle ilişkili, rekürren ağrılı nodüller, apseler ve kötü kokulu akıntısı olan sinüs traktlarının oluşumu ile karakterize kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Yapılan çalışmalarda HS'nin, obezite, dislipidemi, hipertansiyon, ateroskleroz, metabolik sendrom, diyabet, Crohn hastalığı, ankilozan spondilit ve bazı otoinflamatuvar hastalıklarla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Yağ asidi bağlayıcı protein ailesi üyelerinden biri olan E-FABP ile ilgili yapılan çalışmalarda bu proteinin psoriasis, obezite, metabolik sendrom, ateroskleroz ve otoimmün hastalıklarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Tarafımızca literatürde HS'li hastalarda serum E-FABP düzeylerinin değerlendirildiği bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada inflamatuvar bir deri hastalığı olan hidradenitis suppurativa hastalarında ve sağlıklı kontrol grubunda serum E-FABP düzeylerinin karşılaştırılması, ayrıca hastalık şiddeti ve metabolik parametreler ile serum E-FABP seviyelerinin ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmaya 44 HS hastası ve 45 sağlıklı kişi dahil edildi. Hasta ve kontrol grubunda hs-CRP, rutin biyokimya parametreleri, serum lipid profilleri ölçüldü. Serum E-FABP düzeyleri de ELISA yöntemi ile çalışıldı. Ayrıca hasta ve kontrol gurubunda vücut kitle indeksi, tansiyon, nabız, bel çevresi ölçümleri not edildi. Elde edilen veriler SPSS 22.0 ve Minitab 18 programı ile analiz edildi. Çalışmanın sonuçlarında; hasta ve kontrol grubunda serum E-FABP düzeylerinin ortanca değerleri sırasıyla 11,47 (10,56) ve 7,61 (9,17) olarak bulunmuş olup iki grup arasında serum E-FABP düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,006). Ancak serum E-FABP düzeyleri ile hastalık şiddet skorları arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. HS gelişimi üzerine serum E-FABP ve hs-CRP düzeylerinin etkisi tek değişkenli lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. E-FABP ve hs-CRP düzeylerindeki artışın HS gelişiminde etkili olduğu saptandı (sırasıyla; p=0.011 ve p=0.017). E-FABP ile bu ilişkinin HS gelişminde rolü bilinen diğer risk faktörlerinden (yaş, cinsiyet, VKİ) ve hs-CRP'den bağımsız etkisi çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi ve E-FABP düzeyindeki artışın diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak HS gelişim riskini arttırdığı saptandı. Bu çalışmaya göre E-FABP'ın hidradenitis suppurativa hastalık şiddeti veya metabolik durumlarla ilişkisinden daha çok patogenezi ile ilişkili olabileceği düşünülebilir. Ancak bu ilişkinin aydınlatılması için hem serum hem de doku düzeyinde geniş vaka serilerinde yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Hidradenitis suppurativa (HS) is a chronic inflammatory disease characterized by the formation of recurrent painful nodules, abscesses and sinus tracts with foul smelling discharge associated with hair follicles in the intertriginous areas. Studies have shown that HS is associated with obesity, dyslipidemia, hypertension, atherosclerosis, metabolic syndrome, diabetes, Crohn's disease, ankylosing spondylitis and some autoinflammatory diseases. Studies on E-FABP, a member of the fatty acid binding protein family, suggest that this protein may be associated with psoriasis, obesity, metabolic syndrome, atherosclerosis and autoimmune diseases. To our knowledge, there is no study in the literature evaluating serum E-FABP levels in patients with HS. The aim of this study was to compare serum E-FABP levels in patients with hidradenitis suppurativa (HS), and healthy control subjects and to investigate the relationship between disease severity and metabolic parameters and serum E-FABP levels. Forty four HS patients and 45 healthy subjects were included in the study. In the patient and control groups, hs-CRP, routine biochemistry parameters and serum lipid profiles were measured. Serum E-FABP levels were also determined by ELISA method. Body mass index, blood pressure, pulse rate and waist circumference measurements were also recorded in the patient and control groups. Obtained data were analyzed with SPSS 22.0 and Minitab 18 software. In the results of the study, the median values of serum E-FABP levels in the patient and control groups were 11.47 (10.56) and 7.61 (9.17), respectively, and a statistically significant difference was found between the two groups in terms of serum E-FABP levels (p=0.006). However, no significant correlation was found between serum E-FABP levels and disease severity scores. The effect of serum E-FABP and hs-CRP levels on the development of HS was evaluated by univariate logistic regression analysis. Increased E-FABP and hs-CRP levels were found to be effective in the development of HS (p=0.011 and p=0.017, respectively). The effect of this relationship with E-FABP independent of other risk factors (age, gender, BMI) and hs-CRP, which are known to play a role in the development of HS, was evaluated by multivariate logistic regression analysis and it was found that an increase in E-FABP level increased the risk of HS development independent of other risk factors. According to this study, E-FABP may be associated with the pathogenesis of hidradenitis suppurativa rather than with disease severity or metabolic conditions. However, further studies in large case series at both serum and tissue levels are needed to elucidate this relationship.