Harmanlanmış öğrenme yöntemiyle işlenen matematik dersinde eğitsel dijital oyun kullanmanın öğrenci başarısına ve motivasyonuna etkisi
The effect of using educational digital games on student achievement and motivation in the mathematics course that machined with the blended learning method
  1. Tez No: 712299
  2. Yazar: RABİA BETÜL KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN PINAR BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Harmanlanmış öğretim, eğitsel dijital oyun, matematik, akademik başarı, motivasyon, kalıcılık, ortaokul öğrencileri, Blended learning, educational digital game, math, academic success, motivation, permanance, secondary school students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırma, matematik dersinde eğitsel dijital oyunlarla desteklenmiş harmanlanmış öğretim yöntemi kullanmanın sekizinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, motivasyonlarına ve bunların kalıcılığına etkisini incelemek amacıyla karma desen kullanılarak tasarlanmıştır. Çalışma grubunu, amaçlı örnekleme türlerinden ölçüt örnekleme türüne göre 2020-2021 eğitim öğretim yılında Adana ilinin Aladağ ilçesindeki 48 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak matematik başarı testi, matematik motivasyon ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler, Mann Whitney U testi, ANCOVA, bağımsız gruplar t testi uygulanmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel sonuçlarına göre öğrencilerin hem matematik başarı testi hem de motivasyon ölçeği öntest sonuçları birbirine yakındır ve gruplar arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Yapılan çalışmalardan sonra matematik başarı testinde deney grubundaki öğrencilerin son test puanları kontrol grubuna göre daha çok artmış, deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuş ve kalıcılık puanları arasında farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Matematik motivasyon ölçeği son test puanlarında da deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuş ve kalıcılık puanları arasında farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın deney grubundan toplanan nitel bulgularına bağlı olarak öğrencilerin matematik dersinde kendilerini başarısız hissettikleri, matematik dersini zor olarak gördükleri ve yüz yüze eğitimi, uzaktan eğitim ve harmanlanmış öğretime göre daha çok tercih ettikleri sonuçlarına ulaşılmıştır. Bununla beraber öğrenciler matematik dersinde eğitsel dijital oyunlarla desteklenmiş harmanlanmış öğretim yöntemini kullanmanın dersi daha eğlenceli hâle getirdiğini ve derste anlatılanları daha kolay öğrendiklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study was designed using a mixed design in order to examine the effects of using a blended learning method supported by educational digital games in mathematics lessons on the academic achievement, motivation and permanence of eighth grade students. The study group consists of 48 eighth grade students in Aladağ district of Adana province in the 2020-2021 academic year, according to the criterion sampling type, which is one of the purposeful sampling types. İn the research Mathematics achievement test, mathematics motivation scale and semi-structured interview form were used as data collection tools. In the analysis of quantitative data, descriptive statistics, Mann Whitney U test, ANCOVA, independent groups t test were applied. In the analysis of qualitative data was used content analysis. According to the quantitative results of the study, both the mathematics achievement test and the motivation scale pretest results of the students are close to each other and there is no significant difference between the groups. After the studies, the post-test scores of the students in the experimental group increased more than the control group in the mathematics achievement test, a significant difference was found in favor of the experimental group, and it was concluded that there was no difference between the permanance scores. A significant difference was found in favor of the experimental group in the post-test scores of the mathematics motivation scale, and it was concluded that there was no difference between the permanence scores. Depending on the qualitative findings of the study collected from the experimental group, it was concluded that the students felt unsuccessful in the mathematics lesson, they saw the mathematics lesson as difficult. It was concluded that they preferred face-to-face education more than distance education and blended learning. In addition, the students stated that using the blended teaching method supported by educational digital games in the mathematics lesson made the lesson more fun and they learned what was explained in the lesson more easily.