Komplike intraabdominal enfeksiyonların prospektif analizi
  1. Tez No: 712387
  2. Yazar: SABRİ ÖZDAŞ
  3. Danışmanlar: UZMAN SAFA ÖNEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Complicated intraabdominal infection, Sepsis, Malignancy, Cardiyovascular risks
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Komplike İntraabdominal Enfeksiyonların Prospektif Analizi Amaç: Tanı, ameliyat ve enfeksiyon tedavilerindeki ilerlemelere rağmen komplikasyonlu karın içi enfeksiyondan kaynaklanan ölüm oranı hala aşırı derecede yükseklik göstermektedir. Bu çalışmamızda kliniğimize akut karın bulguları ile gelen hastaların, yaş, cinsiyet, klinik bulgular, radyolojik bulgular, laboratuvar bulguları, eşlik eden başka hastalıklar, üreyen patojen mikroorganizmalar, hangi organ kaynaklı olduğu, yapılan ameliyat çeşidi, kulanılan antibiyotikler ve ameliyat sonrası hastanın takip ve tedavilerinin mortalite ve morbiditelerini izlemsel olarak ortaya koyulmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma ile bu konu hakkındaki kliniğimizin izlemsel bir çalışmasını ortaya koymuş olduk. Bu çalışma komplikasyonlu karın içi enfeksiyonları işaret etmek amacıyla kliniğimizde ameliyat yapılan hastaları içermektedir. Bu çalışma kliniğimize gelen komplike karın içi enfeksiyonlu hastaların Mayıs 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında toplanan verileri içerir. Bu veriler şunlardır: (i) hasta ve hastalık özellikleri, yani, demografik veriler, enfeksiyon tipi (topluluk veya sağlık hizmeti kökenli), şiddet kriteri, ameliyat öncesinde 7 gün uygulanan küratif antibiyotik tedavisi; (ii) enfeksiyon kökeni ve uygulanan cerrahi işlemler (iii) mikrobiyolojik veriler, yani periton sıvı içindeki bakterinin ve mikrobiyal patojenlerin tanımlanması, mayaların varlığı (eğer uygunsa) ve bakteriyel izolatların antibiyotik duyarlılıkları. Hastaların hastanede toplam kalış süreleri, post op yuğun bakımda takip edilen hasta sayısı dikkate alındı Bu veriler ilerleyen sayfalarda genişce belirtilmiş ve istatiksel analizleri anlatılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalar enfeksiyonları ya çevreden kapmış yada sağlık kurumlarından kapmış kişilerdir. Toplam N: 72 hasta incelendi. Ortalama 44,2 yaşındaki (18 ile 99 yaş arası hastalar).Çalışmaya dahil ettiğimiz hastaların 28( % 38,8) kadın, 44( % 61,2 ) ise erkekti.. Kiniğimize gelen bütün hastalarda radyolojik olarak ADBG, USG ve karın CT ile teyit edilmiş, klinik tam parametreleri ortaya konulmuş ve gelen hastaların % 100'de Karın ağrısı ve karında hassasiyet ön planda olmuştur. Aynı zamanda risk faktörleri skalası (septik tablo, malingnite, kardiyovasküler riskler gibi) parametreler ortaya konulmuştur. Bu hastalardan 61'i yani (% 84,7'si) enfeksiyonu dışarıdan kapmışken kalan 11'i (% 15,3'ü) sağlık hizmetlerinden kaynaklı enfeksiyondan etkilenmişlerdir. 24(% 33,3) hastada yaygın periton enfeksiyonu gözlemlenirken 48(% 66,6) hastada lokal priton enfeksiyonu yada apseler bildirilmiştir. 72(% 100) hastadan kültür amaçlı batın içi enfekte sıvı alındı en fazla aeroplardan E coli 27 (% 38), anaeroplardan bacteroides fragilis 17 (% 24) hastada üredi. 14 hasta (% 19,4) durumu kritik (ağır sepsis, septik şok) olarak kabul edildi ve bu hastalar yoğun bakım ünitesinde takip edildi. Hastaların 66(% 91,6) ilk geliş wbc'leri (beyaz küre) 12 binin üzerindeydi, 4(% 5,5) hastada aldıkları kemoterapi nedeniyle beyaz küre'leri 4 binin altındaydı, 2(% 2,7) hastada ise beyaz küreleri normal değerler arasındaydı. Toplam ölüm oranı 5 hasta post op ex 6,9 % (5/72)'dır. IX Sonuç: Kliniğimizde yapılan bu çalışmada görülüyor ki komplike intraabdominal enfeksiyonlar hala önemli bir sağlık sorunudur. Tanı ve tedavisinde bilinmesi gereken bir çok bilinmeyenin olduğu ve bu konuda ileri ki dönemlerde daha çok çalışmanın yapılması daha güvenli tanı, tedavilerin bulunmasını gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
A Prospective Analysis of Complicated Intraabdominal Infections Objective: Despite advancements in diagnostics and therapeutic options, the mortality rate due to complicated intraabdominal infections remains to be elevated. In this study we aimed to perform a prospective analysis of patients who were admitted to our hospital with acute abdomen with respect to age, gender, clinical, laboratory and radiological findings, accompanying diseases, culture results, the source of infection, operation carried out, antibiotics used, and their postoperative follow up with overall mortality morbidity. Materials and Methods: This prospective study was conducted on patients who were admitted to our department for complicated intraabdominal infections between May 2012 and May 2013. Collected data were as follows: (i) characteristics of the patient and the disease, that is demographic data, type of infection (community acquired or nosocomial), severity criteria, administered curative antibiotics within the 7 days prior to surgery,(ii) origin of infection and surgical procedures performed, iii) microbiological results, that is the definition of bacteria, fungi and other microbial agents in the peritoneal fluid and antibiotic sensitivity tests. The duration of hospital stay, postoperative need for intensive care and its duration were also recorded. Details are given in the text and their statistical analysis was performed. Results: The source of infection in the study population was either from the community or from the hospital itself. A total of n=72 patients were included in the study. Mean age was 44.2 (18-99) and 28 (38.8%) were female and 44 (61.2%) were male. All patients had abdominal pain and tenderness and, besides their clinical findings pointing out to complicated intraabdominal infection, the diagnosis was confirmed by an upright abdominal x-ray, an ultrasonogram and abdominal computerized tangential scan. Furthermore, risk factors scale, (such as sepsis, malignancy, cardiovascular risk factors) and related parameters were analyzed. Sixty one patients (84.7%) acquired infection from the community, whereas 11 (15.3%) patients acquired infection from nosocomial sources. Disseminated peritonitis was observed in 24 (33.3%) patients, whereas local peritoneal infection or abscesses was noted in 48 (66.6%) patients. Infected fluid from the peritoneal cavity was sampled in 72 (100%) patients and E.coli, which is an aerobic bacteria, was found to be positive in 27 (38%;), and B. fragilis, which is an anaerobic bacteria, was found to be positive in 17 (24%) patients. Fourteen patients (19.4%) were in critical condition (severe sepsis, septic shock) and thus they were followed up in the intensive care unit. Admission WBC in 66 (91.6%) of patients was above 12.000, whereas in 4 (5.5%) patients this value was below 4.000 because they were receiving chemotherapy, finally in 2 (2.7%) patients the WBC value was normal. Overall mortality rate after the surgery was 6.9% (5/72). Conclusions: It appears that complicated intrabadominal infections remain to be an important health problem. Accordingly, a lot of studies are needed to be done in XI order to make progress in the diagnosis and treatment of these conditions that are actually harbouring many unknowns.