Türk iş hukukunda tele çalışma
Teleworking in Turkish labour law
  1. Tez No: 712413
  2. Yazar: DENİZ BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NİZAMETTİN AKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tele Çalışma, İş Sözleşmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları, Teleworking, Employment Contract, Occupational Health And Safety Applications
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi çalışma hayatını da derinden etkilemiştir. Bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde çoğunlukla işyerinde ifa edilen iş görme edimine dayalı klasik çalışma modellerinin yanı sıra esnek çalışma modelleri uygulanmaya başlamıştır. Çalışmamızın konusunu oluşturan tele çalışma teknolojik olanaklar vasıtasıyla iş görme ediminin mekân ve zaman koşullarında ciddi bir özgürleşmeye neden olmuştur. Sözleşmenin ana unsurları, iş organizasyonu, mesafe ve teknoloji kullanımıdır. İlaveten konuya ilişkin Tele Çalışmayla İlgili Avrupa Çerçeve Antlaşmasında gönüllük, düzenlilik ve süreklilik unsurları da vurgulanmıştır. Özellikle Koronavirüs-19 Pandemisi ile hayat şartlarının değişmesi ile tele çalışma iş hayatında önemli bir noktaya ulaşmıştır. Bu çalışma modelinin süreç içinde ortaya çıkışı, unsurları, dayandığı temel ilkelerin değerlendirilmesi tele çalışmanın incelenmesinde ilk basamağı oluşturacaktır. Tele çalışma sözleşmesinin düzenlenmesi ve uygulanması, sözleşmenin hukuki niteliği ve sözleşme taraflarının borçları incelemenin ikinci basamağıdır. Çalışmamızın son bölümünde ise tele çalışmaya kapsamında yapılacak İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarına değinilecektir. Çalışmamızın günceli yakalaması adına tele çalışma üzerine farklı disiplinler çerçevesinde kaleme alınan çalışmalar ve araştırmalar, yürürlükte bulunan kanun ve yönetmelik hükümleri ile ulusal ve uluslararası yargı mercilerinin kararlarından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
As in all areas, technological developments have profoundly affected working life. Thanks to information and communication technologies, flexible working models have begun to be applied, as well as classic working models based on work performance, which are mostly performed in the workplace. Teleworking, which is the subject of our work, has caused a serious liberation in the conditions of space and time by means of technological possibilities. The main elements of the contract are business organization, distance and use of technology. In addition, the elements of volunteerism, regularity and continuity were emphasized in the European Framework Agreement on telework on this issue. Especially with the coronavirus-19 pandemic, teleworking has reached an important point in business life with the change of life conditions. The emergence of this working model in the process, its elements, and the evaluation of the basic principles on which it is based will constitute the first step in the study of telehealth. Regulation and implementation of a Tele-work contract is the second step in examining the legal nature of the contract and the debts of the parties to the contract. In the last part of our study, Occupational Health and safety practices to be carried out within the scope of tele-work will be discussed. In the name of daily capture of our work, studies and research written within the framework of different disciplines on teleworking have been used by the provisions of the laws and regulations in force and the decisions of national and international judicial authorities.