Çağımız Türkiye'sinde mezhepler tarihçiliği (Sönmez Kutlu örneği)
The history of sections in our age of Turkey (Sönmez Kutlu example)
  1. Tez No: 712479
  2. Yazar: HATİCE ASYA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sönmez Kutlu, Mezhep, Mezhepler Tarihi, Mezhepler Tarihçiliği, İmam Mâturîdî ve Maturidilik, Sönmez Kutlu, Sect, History of Sects, Historiography of Sects, Imam Maturidi and Maturidiism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Sönmez Kutlu, ülkemizde son dönem Mezhepler Tarihçiliği'nin önemli isimlerinden biridir. Kutlu, çalışmalarıyla Mezhepler Tarihi'ne önemli katkılarda bulunmuş ve bulunmaya devam eden bir ilim insanıdır. Bu çalışmanın birinci bölümünde Sönmez Kutlu'nun hayatına, etkilendiği fikir adamlarına, ikinci bölümünde mezhep anlayışına, mezheplerin nasıl ortaya çıktığı ile ilgili görüşlerine, ilk defa kendisi tarafından ele alınan mezheplerin zihniyetlere göre tipolojilendirilmesine, Mezhepler Tarihi'nde ortaya çıkan sorunlara, kaynakları nasıl kullandığına, 73 fırka hadisi hakkındaki görüşüne, Mezhepler Tarihi'ne yapmış ve yapmakta olduğu katkılara yer verirken, üçüncü bölümünde ise mezheplere bakışına, mezheplerle ilgili görüşlerine ve bu mezhepleri zihniyetlere göre nasıl tipolojilendirdiğine, kendisinin de çok önem verdiği Maturidilik mezhebi ile ilgili değerlendirmelerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sönmez Kutlu is one of the important names of the last period of Sects Historiography in our country. Kutlu is a scholar who has made significant contributions to the History of Sects with his studies and continues to do so. In the first part of this study, Sönmez Kutlu's life, the intellectuals he was influenced by, in the second part his understanding of sects, his views on how sects emerged, the typology of the sects that were discussed by him for the first time according to the mentalities, the problems that emerged in the History of Sects, how he used the sources, While his views on 73 sect hadiths and his contributions to the History of Sects are included, in the third part, his views on sects, his views on sects, how he typology these sects according to mentalities, and his evaluations about the Maturidi sect, which he attaches great importance to, are included.