Balıkesir bölgesi sokak hayvanlarında görülen vertebra lezyonlarının radyografik görüntülerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Radiographic images of vertebra lesions detected in stray animals of Balıkesir region
  1. Tez No: 712506
  2. Yazar: SERHAT MEŞE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, köpek, vertebra, spinal, Dog, cat, vertebrae, spinal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kedi ve köpeklerde yeterince yaklaşılamayan hastalık ve lezyonlar grubuna, rahatlıkla kolumna vertebralis ve medulla spinalis hastalıklarını da katabiliriz. Bu hastalıkların bir kısmı iç hastalıkların konusu olmakla birlikte, önemli bir bölümü de kolumna vertebralis'in yapısal bozuklukları, omurlar arasındaki disk fıtıkları, travmaya bağlı kırık ve luksasyon ya da dejeneratif ve tümöral oluşumlardan kaynaklanan cerrahiye ilişkin lezyonlardır. Çalışmanın hayvan materyalini Balıkesir bölgesinde bulunan farklı ırk, yaş, cinsiyet ve kilodaki 200 sokak hayvanı (kedi-köpek) oluşturmuştur. Çeşitli nedenler ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Kliniğine Ocak 2019 – Kasım 2021 tarihleri arasında getirilen kedi ve köpeklerin rutin klinik muayenelerini takiben nörolojik ve radyolojik muayeneleri gerçekleştirilmiştir. Bu 200 hayvanın 60'ında (%30) radyolojik muayene sonucu kolumna vertebralis patolojilerine rastlanmıştır. Bu hayvanlar, 21 (%35) kedi ve 39 (%65) köpek olarak dağılım göstermiştir. Bununla birlikte çalışmaya dahil edilen hayvanlarda cinsiyet dağılımı 30 (%50) dişi ve 30 (%50) erkek olarak gözlenmiştir. Hekimin kedi ve köpeklerde gerçekleştirdiği iyi bir fiziksel ve nörolojik muayene ile birlikte radyolojik muayenenin birçok vertebral hastalığın tanı veya yardımcı tanısında ve tedavi prognozunun izlenmesinde etkin rol oynadığı görülmüştür. İleri görüntüleme tekniklerine nazaran, iki boyutlu ve düşük kaliteli görüntüler alınmasına rağmen; teşhisteki başarı oranı çoğunlukla sedasyon veya anestezi gerektirmemesi ve fiyatının düşük olması sebebiyle terkedilmeyecek yardımcı tanı ve muayene yöntemi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
We can easily add columna vertebralis and medulla spinalis diseases to the group of diseases and lesions that are not approached sufficiently in cats and dogs. Although most of these diseases are the subject of internal diseases, a significant part are structural disorders of the collar vertebralis, disc hernias between the vertebrae, fractures and dislocations due to trauma or surgery related to degenerative and tumoral formations. The animal material of the study consisted of 200 stray animals (cat-dog) of different breeds, ages, soldiers and weights in Balıkesir. Following the routine clinical examinations of cats and dogs brought to Balıkesir Metropolitan Municipality Stray Animals Temporary Nursing Home and Rehabilitation Center and Balıkesir University Veterinary Faculty Animal Hospital Clinic for various reasons between January 2019 and November 2021, neurological and radiological examinations were performed. In 60 (30%) of these 200 animals, columna vertebralis pathologies were found as a result of radiological examination. These animals were distributed as 21 (35%) cats and 39 (65%) dogs. However, the sex distribution in the animals included in the study was observed as 30 (50%) females and 30 (50%) males. It has been observed that a good physical and neurological examination performed by the veterinarian in cats and dogs, as well as radiological examination, play an active role in the diagnosis of many vertebral diseases. Although two-dimensional and low-quality images are obtained compared to advanced imaging techniques; It has been concluded that it is an auxiliary diagnosis and examination method that cannot be abandoned due to its success rate in diagnosis, mostly because it does not require sedation or anesthesia and its low price.