Van ili ve çevresinde 2000-2003 yılları arasında görülen hastalıkların insidansı ve mevsimlere göre dağılımı
- Tez No: 712535
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hastalık, insidans, mevsim, Van, Disease, incidance, season, Van
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Van ili ve çevresinde 2000-2003 yılları arasında görülen hayvan hastalıklarının profilinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini bölgede hayvancılık ile ilgili faaliyet gösteren resmi ve özel kuruluşlar tarafından tutulan kayıtlar oluşturdu. Sonuçlar sistematik olarak analiz edildiğinde; sindirim sistemi hastalıkları %16.09, dolaşım sistemi hastalıkları %1.32, üriner sistem hastalıkları %0.66, solunum sistemi hastalıkları %10.66, sinir sistemi hastalıkları %0.36, deri hastalıkları %0.69, enfeksiyon hastalıkları %16.82, paraziter hastalıklar %13.27, metabolizma ve noksanlık hastalıkları %4.47, zehirlenme vakaları %0.39, cerrahi hastalıklar %24.73 ve doğum ve jinekoloji hastalıkları %10.49 oranlarında tespit edildi. Sonuçların mevsimsel dağılımı incelendiğinde; sindirim sistemi hastalıkları (%39.30), üriner sistem hastalıkları (%40), solunum sistemi hastalıkları (%39.13), sinir sistemi hastalıkları (%54.54), metabolizma ve noksanlık hastalıkları (%57.77), cerrahi hastalıklar (%39.22) ile doğum ve jinekoloji hastalıkları (%40.06) en çok ilkbahar mevsiminde görülürken, dolaşım sistemi hastalıkları kış (%37.50) mevsiminde, enfeksiyon hastalıkları (%43.50) ve paraziter hastalıkların (%41.64) yaz mevsiminde yoğun görüldüğü belirlendi. Zehirlenme vakaları (%33.33) ilkbahar ve kış mevsimlerinde aynı oranlarda tespit edildi. 2001 yılında paraziter hastalıkların oranında azalma (%0.13) görülürken metabolizma ve noksanlık hastalıklarında artma (%7.59) tespit edildi. 2003 yılında enfeksiyon hastalıklarının diğer yıllara göre en yüksek (%22.35) seviyede seyrettiği belirlendi. Genel olarak tüm hastalıkların 2000-2003 yılları arasında mevsimsel dağılımları incelendiğinde; hastalıkların %37.68 oranıyla en fazla ilkbahar mevsiminde yoğunlaştığı, yaz mevsiminde %26.32, kış mevsiminde %17.68 olduğu ve hastalıkların insidanslarının en düşük olarak da sonbahar mevsiminde (%16.52) görüldüğü saptandı. Bu nedenle bölgede yapılacak iyileştirme çalışmalarında bu dağılımın göz önünde bulundurulmasının faydalı olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In the present study, the profile of animal disease determined in the city of Van and its regions between 2000-2003 years were aimed to investigate. Records made by official and civil establishment with regard to animals were the materials of the present study. When the results analysed systematically; 16.09% were digestive system disorders, 1.32% circulatory system diseases, %0.66 urinary system diseases, 10.66% respiratory system diseases, 0.36% nervous system diseases, 0.69% skin diseases, 16.82% infectious diseases, 13.27% parasiter diseases, 4.47% metabolic and deficiency disorders, 0.39% toxication cases, 24.73% surgical disorders and 10.49 % were reproductive and jinecologic diseases. When seasonal disribution of the diseases analysed systematically; digestive system disorders (39.30%), urinary system diseases (40%), respiratory system diseases (39.13%), nervous system diseases (54.54%), metabolic and deficience disorders (57.77%), surgical disorders (39.22%) and reproductive and jinecologic diseases (40.06%) were the most diagnosed diseases observed in the spring season. On the other hand, circulatory system diseases (%37.50) were diagnosed mostly in the winter season. Furthermore, infectious diseases (43.50%) and parasiter diseases (41.64%) were seen mostly in the summer season. Toxication cases were determined to be at the same ratio in the spring and winter seasons as 33.33%. Additionally, while increase in the metabolic and deficiency disorders (7.59%) were determined in 2001, parasiter diseases ratio (0.13%) were determined to decrease at the same year. Again, infectious diseases ratio (22.35%) were highest in the year 2003 compared to the other years. In general, when seasonal distribution of the diaeses between 2000-2003 examined, the diseases were highest in spring season as 37.68%, then it was 26.32% in summer, 17.68% in autumn and the lowest was in winter as 16.52%. Therefore, in the protective and improvement studies above seasonal distribution of the disease believed to be useful if it taken into consideration.