Türk romanında Çanakkale muharebeleri
The battles of Çanakkale in Turkish novel
- Tez No: 712582
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEDRİ AYDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale Muharebeleri, harp edebiyatı, tarih, roman, edebiyat-tarih ilişkisi, The battles of Çanakkale, war literature, history, novel, literature-history relationship
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Çanakkale Muharebeleri, Türk tarihi açısından bir dönüm noktası olduğundan tarihimizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Pek çok vatan evladının şehit olduğu Çanakkale Muharebeleri, Türk romanlarında müstakil bir konu olarak işlenmiştir. Edebiyat-tarih ve harp edebiyatı ilişkisi bağlamında gerçekleştirilen çalışmada, Çanakkale Muharebelerine konu alan yirmi roman, konu çerçevesinde, farklı başlıklarla ele alınmıştır. Çalışmanın yapılmasındaki amaç, Çanakkale Muharebelerinin Türk edebiyatı açısından sahip olduğu önemi ortaya koymaktır. Bu çerçevede, Çanakkale Muharebelerinin tarihine yer verildiği gibi konuyu edebiyat-tarih ve harp edebiyatı ilişkisi bağlamında ele alabilmek için kuramsal yapıtlar da incelenmiştir. Tüm bu bilgiler, Çanakkale Muharebelerini ele alan romanları incelemek üzere kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The battles of Çanakkale has a very important place in Turkish History as it is a turning point in the history of modern Turkey. The battles of Çanakkale, in which lots of Turkish soldiers were Martyred, is dealt with as an independent subject in Turkish novels. In the study conducted in the context of the relationship between literature, history and war literature, twenty novels about the battles of Çanakkale were discussed with different titles within the framework of the subject. The purpose of the study is to reveal the importance of the battles of Çanakkale in terms of Turkish literature. In this framework, as the history of the battles of Çanakkale is mentioned, theoretical works have also been examined to deal with the subject in the context of the relationship between literature-history and war literature. All this information has been used to examine the novels dealing with the battles of Çanakkale.