Myzus persicae Sulzer (Hemiptera: Aphididae) üzerinde yetiştirilen Adalia decempunctata L. (Coleoptera: Coccinellidae)'nın gelişme ve beslenme kapasitesine sıcaklığın etkisi
Effect of temperature on development and predation capacity of Adalia decempunctata L. (Coleoptera: Coccinellidae) reared on Myzus persicae Sulzer (Hemiptera: Aphididae)
  1. Tez No: 712583
  2. Yazar: NECLA KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN AKŞİT, PROF. DR. REMZİ ATLIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Myzus persicae, Adalia decempunctata, Biyolojik Mücadele, Predasyon, Sıcaklık Etkisi, Myzus persicae, Adalia decempunctata, Biological control, Predation, Temperature Effect
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Araştırmada, Myzus persicae Sulzer' nin (Hem.: Aphididae) üçüncü ve dördüncü dönem nimfleri ile beslenen Adalia decempunctata (L.)' nın (Col.: Coccinellidae) larva ve pupa gelişme süreleri, ölüm ve av tüketim oranlarına sıcaklığın etkisi incelenmiştir. Materyal ve Yöntem: Denemeler iklim odasında, 16/8 saat aydınlık/karanlık, 20, 25, 30, 35±1°C sıcaklık ve %60±5 orantılı nem koşullarında yürütülmüştür. Avcının her bir larva dönemine sabit sayılarda üçüncü ve dördüncü dönem M. persicae nimfleri av olarak verilmiştir. Denemeler, larvalar için 30-72 tekerrürlü, ergin erkek ve dişiler için 15 tekerrürlü kurulmuştur. Bulgular: Gelişme süreleri sıcaklık artışıyla kısalmış, A. decempunctata'nın yumurta süresi dışındaki toplam gelişme süresi 20, 25 ve 30°C sıcaklıklarda sırasıyla 14,76; 13,72 ve 12,17 gün olmuştur. En yüksek ölüm 35°C' de (%100) elde edilmiş, onu sırasıyla 20°C (%61,82), 30°C (%23,33) ve 25°C (%15,28) izlemiştir. Ayrıca, predasyon oranı (Cxj) 25°C ve 30°C' de benzer olmuş, net predasyon oranı en yüksek 25°C görülmüştür (C0 506,81). Dördüncü larva döneminde predasyon oranı diğer larva dönemlerinden yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışma sonucunda A. decempunctata' nın 25°C sıcaklıkta başarılı bir şekilde yetiştirilebileceği ve ortalama sıcaklıkların 25-30°C arasında olduğu alanlarda ve mevsimlerde daha etkili olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In the study, the effect of temperature on the pupa and larvae development times, mortality and predation rates of Adalia decempunctata L. (Col.: Coccinellidae) larvae fed with the third and fourth stage nymphs of Myzus persicae Sulzer (Hem.: Aphididae) were investigated. Material and Methods: The trials were carried out in climate room conditions 16/8 h light/darkness, 20, 25, 30, 35±1°C temperature and 60±5% relative humidity. Fixed numbers of third and fourth instar M. persicae nymphs were given to each larval stage of the predator as prey. The trials included 30-72 replicates for larvae and 15 replicates for adult males and females. Results: The development times were shortened by increasing temperature. Total development times of A. decempunctata, excluded egg stage were 14,76; 13,72 and 12,17 days at 20, 25, 30°C, respectively. The highest mortality was obtained at 35°C (100%), followed by 20°C (61.82%), 30°C (23.33%) and 25°C (15.28%), respectively. In addition, predation rates (Cxj) were similar at 25°C and 30°C, with the highest net predation rate at 25°C (C0 506.81). The predation rate in the fourth larvae stage was higher than the other larvae stages. Conclusion: It has been determined that A. decempunctata can be successfully rearing at 25°C, and it can be more effective in areas and seasons where the average temperatures are between 25-30°C.