Öğretmenlere bilgi işlemsel düşünme becerisinin kazandırılmasına yönelik bir hizmet içi eğitimin kırkpatrıck modeli çerçevesinde değerlendirilmesi: Öğretmen Akademisi örneği
Evaluation of an in-service training to develop computational thinking skills for teachers within the framework of the kirkpatrick's model:A case of Teacher Academy
- Tez No: 712708
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRİN DOĞUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi işlemsel düşünme, hizmet içi eğitim, Kirkpatrick modeli, öğretmen akademisi, oyun tabanlı öğrenme, oyunlaştırma, Computational thinking, in-service training, Kirkpatrick model, teacher academy, game-based learning, gamification
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu durum çalışması, Öğretmen Akademisi kapsamında verilen oyun tabanlı kodlama eğitiminin bilgi-işlemsel düşünme becerisinin kazandırılması ile ilgili etkililiğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Eğitimin bilgi-işlemsel düşünme becerisinin kazandırılması sürecindeki etkililiği Kirkpatrick değerlendirme modeli kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması şeklinde tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemi, amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örneklem ve maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılarak, Öğretmen Akademisi kapsamında verilen oyun tabanlı kodlama eğitimine katılmış olan öğretmenler arasından belirlenmiştir. Araştırma kapsamında sınıf gözlemleri ve yarı-yapılandırlımış görüşmeler ışığında elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen tema ve kodlar Kirkpatrick Değerlendirme Modeli'nin dört basamağı (tepki, öğrenme, davranış ve sonuç) ve alt araştırma soruları altında gruplanarak incelenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın bulguları, oyun tabanlı kodlama eğitiminin öğretmenlere bilgi-işlemsel düşünme becerilerinin kazanılması sürecinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bunun yanısıra öğretmenlerin katıldıkları eğitimden memnuniyet düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin katıldıkları eğitim sonrasında bilgi-işlemsel düşünme süreçleri ile ilgili bilgi ve beceri düzeylerinde artış olduğu ve öğrenmiş oldukları bilgi ve becerileri kendi alanlarına transfer edebildikleri belirlenmiştir. Alınan eğitimden edindikleri bilgi ve becerileri kendi alanları ile ilgili öğrenme-öğretme süreçlerine bütünleştirdikleri ve bu deneyimleri sınıf içi ve sınıf dışında başarıyla kullanabildikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırma Mersin Öğretmen Akademisi kapsamında verilen eğitim içerikleri ile sınırlıdır. Bu açıdan farklı seviyelerde ve farklı alanlarda verilecek eğitimlerin değerlendirilmesi bilgi işlemsel düşünmenin alana yansımasının incelenmesi için yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This case study aims to evaluate the effectiveness of the game-based coding training given within the scope of the Teachers Academy on acquiring computational thinking skills. To evaluate the effectiveness of the training in the process of acquiring computational thinking skills, Kirkpatrick evaluation model was used. The research was designed as a case study which is one of the qualitative research designs. The sample of the study was determined from among the teachers who participated in the game-based coding training given within the scope of the Teachers Academy, using the criterion sampling and maximum variation sampling method. Semi-structured interviews were conducted with the teachers who wanted to participate in the study voluntarily among the teachers who had received game-based coding training in gaining computational thinking skills and observations were made in their lessons. In the data analysis, The themes and codes obtained were grouped under the four steps of the Kirkpatrick Evaluation Model (reaction, learning, behavior, and outcome) and sub-research questions, and were interpreted. The findings of the study showed that game-based coding education has a positive effect on teachers' acquisition of computational thinking skills. In addition, it was determined that teachers' satisfaction levels from the education were high. After the training, it was determined that the level of knowledge and skills related to computational thinking processes increased and they were able to transfer the knowledge and skills they had learned to their own fields. It was concluded that they integrated the knowledge and skills they gained from the training into the learning-teaching processes related to their field and that they could successfully use these experiences inside and outside the classroom. This research is limited to the training contents given within the scope of Mersin Teachers Academy. In this respect, the evaluation of the training to be given at different levels and in different fields will be useful for examining the reflection of computational thinking on the field.