Klinik olarak erken evre over tümörlerinde rüptürü predikte eden faktörler
  1. Tez No: 712776
  2. Yazar: MERVE SARIKAYA ERASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR BAKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Onkoloji, Obstetrics and Gynecology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Over kanseri, Over kapsülü, Kapsül rüptürü, Prediktif faktörler, Ovarian cancer, Ovarian capsule, Capsule rupture, Predictive factors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Klinik olarak erken evre malign over neoplazmlarında kapsül rüptürünü predikte eden faktörleri belirlemek ve rüptürün neden olduğu kötü progresyonu önleyerek sağ kalımı artırmak. Hastalar ve Yöntem: Tek merkezli retrospektif bu çalışmada 2016 Eylül ve 2021 Eylül tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde cerrahi tedavi uygulanan preoperatif erken evre olarak değerlendirilen toplam 57 malign over tümör hastası kadında, cerrahi evreleme sonrası kapsül rüptürüne prediktif faktörler araştırıldı. İstatistiksel değerlendirmeler tek değişkenli ve çok değişkenli yöntemlerle gerçekleştirildi. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin istatistiksel analizinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanıldı. Bulgular: Çalışma süresi boyunca 126 kadın malign over tümörü nedeniyle opere edildi. 57 hasta dahil edilme kriterlerini karşıladı. 57 hastanın otuzunu (%52.6) over kapsül rüptürü gözlenen yirmi yedisini (%47.4) kapsül yüzeyi intakt olan hasta grubu oluşturdu. Tek değişken analizinde histolojisi epitelyal karsinom saptanan (p=0,318) hastalarda non-epitelyal tümörler ile karşılaştırıldığında kapsül rüptür riskinin daha yüksek olduğu gözlendi; fakat bu fark istatistiksel olarak anlamlılık düzeyinin üzerinde bulundu. LVSI yokluğunda (p=0,005) ve Grade 1 (p=0,002) düşük dereceli tümörlerde kapsül rüptürü çok daha düşüktü ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Çok değişkenli analiz sonucunda LVSI olmaması [odds oranı (OR),4.69; 95% güven aralığı (Cl), 1.20-13.80; p=0,026] ve tümör derecesinin Grade I olması [odds oranı (OR),10.5; 95% güven aralığı (Cl), 1.08-101.66; p=0,042] over malignitesi olan hastaların kapsül rüptür riskini azaltma noktasında bağımsız değişkenler olarak bulundu. Tartışma ve Sonuç: LVSI yokluğunun ve tümör derecesinin Grade I olmasının kapsül rüptür riskini azaltan dolayısıyla kötü prognozu önleyen ve sağ kalımı artıran faktörler olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the factors that predict capsule rupture in clinically early stage malignant ovarian neoplasms and to increase survival by preventing the poor progression caused by rupture. Patients and Methods: A total of 57 malignant ovarian tumor patients who were evaluated as preoperative early stage who underwent surgical treatment at Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital between the dates of September 2016 and September 2021 in this single-center retrospective study, predictive factors for capsule rupture after surgical staging were investigated. Statistical evaluations were performed using univariate and multivariate methods. The SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program was used for the statistical analysis of the quantitative data obtained from the study. Results: During the study period, 126 women were operated for malignant ovarian tumors. 57 patients met the inclusion criteria. Thirty (52.6%) of the 57 patients had ovarian capsule rupture and twenty-seven (47.4%) patients had capsule surface contact. It was observed that the risk of capsule rupture was higher in patients whose histology was found to be epithelial carcinoma in univariate analysis (p=0.318) compared to non-epithelial tumors; however, this difference was found to be statistically higher than the significance level. Capsule rupture was much lower in the absence of LVSI (p=0.005) and in low-grade tumors Grade 1 (p=0.002), and this difference was statistically significant. LVSI as a result of the lack of multivariate analysis [odds ratio (OR),4.69; 95% confidence interval (CI), 1.20-13.80; p=0,026] and extent of tumor grade I [odds ratio (OR),10.5; 95% confidence interval (CI), 1.08-101.66; p=0,042] in patients with ovarian malignancies were found as the independent variables at the point of reducing the risk of capsule rupture. Discussion and Conclusion: The absence of LVSI and the fact that the tumor grade is Grade I were considered to be factors that reduce the risk of capsule rupture, therefore prevent a poor prognosis and increase survival.