Kadın hükümlülerde HIV , hepatit B, hepatit C ve tüberküloz taşıyıcılığının sağlık okuryazarlığı ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between HIV, hepatitis B, hepatitis C and tuberculosis carriage and HEALTH literacy in female convicts
- Tez No: 712903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sağlık okuryazarlığı, bulaşıcı hastalıklar, hükümlüler, Health literacy, communicable diseases, prisoners
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı kadın hükümlülerde HİV, Hepatit B, Hepatit C ve tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklar ile sağlık okuryazarlığı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada 2020-2021 yılları arasında Bursa'da bir ceza infaz kurumunda bulunan 220 kadın hükümlü değerlerlendirilmiştir. Çalışmada kadın hükümlülere Sosyodemografik Veri Formu ve Avrupa Sağlık Okuryazarlığı Kısa Formu (HLS-EU-Q16) uygulanmıştır. Buna ek olarak kadın hükümlülerin Hepatit B-C, akciğer grafisi ve PPD sonuçları incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada değerlendirilen hükümlülerin HLS-EU-Q16 skor ortalamalarının 42,68±7,76 olduğu, kadın hükümlülerin %10'unda sağlık okuryazarlığının yetersiz olduğu bulundu. Araştırmada kadınların yaşları ile sağlık okuryazarlığı skorları arasında istatistiksel açıdan anlamlı seviyede negatif yönde ilişki olduğu (r=-0,222, p=0,001) bulundu. Araştırmada ailenin gelir durumuna, medeni duruma, meslek gruplarına ve eğitime göre HLS-EU-Q16 skorlarının istatistiksel açıdan anlamlı seviyede farklı (p0,05) değerlendirildi. Sonuç: Ceza infaz kurumlarında kalan hükümlüler arasında HIV, hepatit B, hepatit C ve tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklar toplum sağlığı açısından önemli bir sorundur. Bu nedenle hükümlülere uygun sağlık eğitimlerini geliştirmek bulaşıcı hastalıkların önlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between health literacy and infectious diseases such as HIV, Hepatitis B, Hepatitis C and tuberculosis in female prisoners. Methods: In the study, 220 female convicts in a prison in Bursa between the years 2020-2021 were evaluated. In the study, Demographic Data Form and European Health Literacy Short Form (HLS-EU-Q16) were applied to female prisoners. In addition, hepatitis B-C, chest X-ray and PPD results of female convicts were examined. Results: It was found that the mean HLS-EU-Q16 score of the prisoners evaluated in the study was 42.68±7.76, and 10% of the female convicts had insufficient health literacy. In the study, it was found that there was a statistically significant negative correlation between the age of the women and their health literacy scores (r=-0.222, p=0.001). In the study, it was evaluated that HLS-EU-Q16 scores were statistically significantly different (p0.05). Conclusion: Infectious diseases such as HIV, hepatitis B, hepatitis C and tuberculosis among prisoners in prisons are an important problem in terms of public health. Therefore, developing appropriate health education for convicts may contribute to the prevention of infectious diseases.