Kadın hükümlülerde suç türleri ile saldırganlık davranışı arasındaki ilişki
Relationship between types of crime and aggressive behavior in convicted females
- Tez No: 175241
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. HAMİT HANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Suç, hükümlü, saldırganlık, kadın suçluluğu, cinayet. 92, Crime, convicted, aggressiveness, female guiltiness, homicide 94
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Kadın Hükümlülerde Suç Türleri İle Saldırganlık Davranışı Arasındaki İlişki Saldırganlık, kişiye ya da nesneye yönelik sözel ya da fiziksel güç kullanılarak öfke, hiddet, kin ve düşmanlık gibi duyguların davranış olarak ifade edilmesidir. İnsanda saldırgan davranışlar kızgınlık, öfke durumunu dışa yansıtan yüz ifadesinden, kelimelerden, zarar verici yıkıcı şiddet eylemlerine kadar geniş bir durumu kapsar. Bazı psikiyatrik ve nörolojik hastalıkların bir semptomu olarak görülebilmektedir.. Saldırganlık limbik sistem ile ilişkilidir. Frontal ve temporal anormalliklerin saldırganlıkla ilişkisi ile ilgili bulgular vardır. Saldırganlık ve öfke davranışlarını belirleyen biyolojik etkenlerin başmda hormonlar ve nörotransmitterler yer almaktadır. Ayrıca saldırganlığın iç güdüsel olduğunu söyleyen araştırmacılar olduğu gibi, saldnganlığm öğrenilen ve çevresel etmenlere bağlı olduğunu söyleyen araştırmacılar da bulunmaktadır. Cinsiyet ile suç ilişkilerine bakıldığında toplumlarda kadınların erkeklere göre daha az suç işledikleri görülmektedir. Bununla birlikte kadın suçluluğu ülkeden ülkeye, sosyo kültürel yapıdaki farklılıklara göre değişmektedir. Kadının toplumda mesleki ve ekonomik alanda yeni rollerinin olması suçun niteliğini değiştirmiştir ve kadınlar rüşvet dolandırıcılık gibi suçlarda daha fazla görülmeye başlamışlardır. Kadının daha az suç işlemesinde bazı özellilerinin etkili olduğu düşünülmektedir. Kadm hükümlülerin saldırganlık düzeylerini belirlemek amacı ile 116 kadın hükümlü ve benzer yaş ve sosyoekonomik düzeyden oluşturulmuş aym sayıda kontrol grubuyla çalışma yapılmıştır.Hükümlü ve kontrol grubunun saldırganlık düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yapılan çalışmada hükümlü kadınların çoğunun evli, alt eğitim düzeyinde, şehir-büyük şehirde yaşadıkları, alt gelir düzeyinde oldukları, %68,9'unun adam öldürmek suçu yüzünden hüküm giydiği görülmüştür. Adam öldürme ve yaralama suçundan hükümlü olanların 87 kişi ile %75.0'lik dilimi oluşturdukları bulunmuştur. Üst eğitim düzeyi ve şehir büyük 91şehirde yaşayanların dolaylı saldırganlıkta daha yüksek puan aldıkları görülmüştür. Yine yaş arttıkça kişilerin fiziksel şiddet içeren suçlan daha az işledikleri görülmektedir. Suç türleri; adam öldürme ve yaralama suçu birlikte değerlendirilmiş ve diğer suç türleri ile çeşitli faktörler açısından karşılaştırılmıştır. Diğer suçlardan hüküm giymiş olanların daha çok şehir ve büyük şehirde yaşadıkları bulunmuştur. Saldırganlık düzeyleri açısından fark saptanmamıştır. Adam öldürme suçundan hüküm giymiş olanlar kontrol grubuna göre atak ve negatif saldırganlıkta daha yüksek puan almışlardır. Sonuç olarak hükümlüler ile kontrol grubu arasında saldırganlık düzeyleri açısından fark bulunmaması, suçun oluşmasını sağlayan faktörler arasında değerlendirilebilecek olan saldırganlık düzeylerinin tek basma etkili olmadığı; suçun oluşmasının kişisel, sosyoekonomik ve başka birçok etkenin birlikte rol almasıyla gerçekleştiği şeklinde yorumlanabilir. Bununla birlikte adam öldürme suçundan hükümlü kadınların, atak ve negatif saldırganlıkta daha yüksek puan almaları fiziksel şiddet içeren bu suçun oluşmasında saldırganlığın etkili bir faktör olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY (ABSTRACT) Relationship between Types of Crime and Aggressive Behavior in Convicted Females Aggressiveness is the expression of the feelings like anger, fury, grudge, or enmity using verbal or physical force directed at a person or an object. Aggressive behavior of humans covers a wide range, from facial expressions reflecting the condition of anger or fury to words, or to damaging or destructive actions of violence. This can be seen as a symptom of some psychiatric or neurological diseases. Aggressiveness is related to the limbic system. There are findings indicating the relation of frontal and temporal abnormalities with aggressiveness. Hormones and neurotransmitters are in the first place among the biological factors determining aggressiveness and behavior of fury. In addition, there are researchers stating that aggressiveness is instinctive as well as those stating that aggressiveness is a learned behavior and is related to environmental factors. When the relations of gender and crime are considered, it is seen that females commit crimes less in the society as compared to males. Together with this, female guiltiness changes with the differences in socio-cultural structure from one country to another. New roles of females in professional and economical fields in the society have changed the characteristics of crimes, and females now are seen in roles like bribery and swindling more frequently. It is believed that some attributes of females are effective in their smaller rates of guiltiness. A study was performed on 116 convicted females and a control group of the same number from a similar age group and socio-economical level with the purpose of detenriining the level of aggressiveness of females. No significant changes were observed between the levels of aggressiveness of the convicted and control groups. It was seen in the study performed that majority of the convicted females were married, from lower levels of education, living in cities/metropolises and from lower levels of income, and 68.9% were convicted because of homicide. It was seen that those convicted because of homicide or wounding someone constituted a portion of 75.0% 93with 87 individuals. It was seen that those from upper levels of education and those living in metropolises got higher points in indirect aggressiveness. It was also seen that individuals committed crimes of violence less with increasing age. Crime types were evaluated together with homicide and crime of wounding others, and were compared to other types of crime according to various factors. It was seen that those convicted of other crimes were from cities and metropolises. No differences were seen as regards level of aggressiveness. Those convicted because of homicide made higher scores in terms of attacks and negative aggressiveness as compared to the control group. In conclusion, lack of differences between the convicted group and control group as regards the level of aggressiveness can be interpreted as the level of aggressiveness, which can be considered among the factors causing the act of crime, is not the sole factor, and act of crime is realized through the joint roles of personal, socio-economical, and many other factors. Together with this, higher scores of females convicted because of homicide in attacks and negative aggressiveness suggest that aggressiveness is an effective factor in the act of this crime containing physical violence.