Gelişme çağında maruz kalınan ve tüketilen medya ürünlerinin bireyin empati düzeyine etkisinin zihin teorisi bağlamında incelenmesi
Investigation of the effects of media products exposed and consumed in the development age on the empathy level of the individual in the context of the theory of mind
  1. Tez No: 712986
  2. Yazar: ZEYNEP ÖRNEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER TEKİN ERGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, medya, zihin teorisi, Empathy, mass media, theory of mind
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Zihin teorisinin bilişsel ve duyuşsal göstergesi olan empatinin her on yılda maruz kalınan ve tüketilen farklılaşmış medya ürünlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek bu çalışmanın temel amacıdır. Araştırmaya Türkiye genelinden 20-50 yaş aralığındaki 111 kişi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Empatik Düzeyi Belirleme Ölçeği (Kaya ve Çolakoğlu, 2015) kullanılmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından geliştirilen“Gelişim Çağında tüketilen medya ürünleri Görüşme Formu”uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda yaşa bağlı empati seviyesinde zayıf pozitif bir farklılık gözlemlenmiş televizyon dizileri, çizgi filmler ve müzik türlerinin empatiye etkisi bulunamamıştır. Bireylerin empati düzeyinin; çocukluk yıllarına ait kişisel deneyim, televizyon programları, toplumsal olaylar, doğal afetler ve spor sanat ve başarı olaylarından daha fazla etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine whether empathy, which is the cognitive and affective indicator of the theory of mind, differentiates according to the differentiated media products that are exposed and consumed in each decade. 111 people between the ages of 20-50 from across Turkey participated in the research. The Empathic Level Determination Scale (Kaya & Çolakoğlu, 2015) was used as a data collection tool in the research. In addition, the“Consumed Media Products Interview Form in the Development Age”developed by the researcher was applied. As a result of the research, a weak positive difference was observed in the level of empathy depending on age, and the effect of television series, cartoons and music genres on empathy was not found. The level of empathy of individuals; It has been seen that the personal experience of childhood years, television programs, social events, natural disasters and sports, art and success events are more affected