Hemşirelik öğrencilerinin klinik hemşirelik uygulamalarına yönelik öz düzenlemeli öğrenme durumlarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of nursing students' self-regulated learning conditions and affecting factors in clinical nursing practice
- Tez No: 713127
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN KARAÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelikte klinik eğitim, hemşirelik öğrencileri, öğrenme, öz düzenlemeli öğrenme, Clinical education in nursing, nursing students, learning, self-regulated learning
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin klinik hemşirelik uygulamalarına yönelik öz düzenlemeli öğrenme durumlarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılan çalışma, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında Mart-Mayıs ayları arasında Türkiye'de mevcut 135 hemşirelik lisans programında öğrenim gören 2, 3 ve 4. sınıf 764 öğrenci ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak“Anket Formu”ve“Klinik Hemşirelik Uygulamalarına Yönelik Öz Düzenlemeli Öğrenme Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde; tanımlayıcı analizler, Bağımsız gruplarda t testi ve Tek Yönlü Varyans (ANOVA) Analizi, Tukey Testi, Pearson Korelasyon testi ve Çoklu Lineer Regresyon analizi kullanılmıştır. Öğrencilerin Klinik Hemşirelik Uygulamalarına Yönelik Öz Düzenlemeli Öğrenme Ölçeği toplam puan ortalaması 63.69±8.33, Motivasyon alt boyutu puan ortalaması 27.44±4.54 ve Öğrenme Stratejileri alt boyutu puan ortalaması 36.25±4.73 bulunmuştur. Öğrencilerin Klinik Hemşirelik Uygulamalarına Yönelik Öz Düzenlemeli Öğrenme Ölçeği toplam puanlarını arttıran bağımsız faktörlerin, kadın cinsiyet durumu (β=2.49; t=3.37; p=0.001), akademik not ortalaması (β=1.55; t=2.44; p=0.015), hemşirelik mesleğini isteyerek seçme durumu (β=2.37; t=3.64; p0.05). Sonuç olarak, hemşirelik öğrencilerinin klinik uygulama ortamlarında öz düzenlemeli öğrenme yaklaşımlarını yüksek düzeyde kullandıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin öz düzenlemeli öğrenme yaklaşımlarını daha fazla kullanmalarını desteklemek için pozitif öğrenme ve uygulama ortamlarının oluşturulması gerekir. Ayrıca, öğrencilerin akademik başarılarını artırmak ve kuramsal bilgilerini klinik uygulamaya aktarabilmelerini sağlamak için desteklenmeleri önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the self-regulated learning status of nursing students towards clinical nursing practice and the affecting factors. The study, which was conducted as descriptive and correlational, was completed with 764 students in 2nd, 3rd and 4th grades studying in 135 nursing undergraduate programs in Turkey between March and May in the 2019-2020 academic year.“Survey Form”and“Self-Regulated Learning Scale in Clinical Nursing Practice”were used as data collection tools. In the analysis of the data, descriptive analysis, Independent t test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Tukey's test, Pearson Correlation test, and Multiple Linear Regression analysis were used. The mean score of the Self-Regulated Learning Scale in Clinical Nursing Practice of the students was 63.69±8.33, the mean score of the Motivation subscale was 27.44±4.54, and the mean score of the Learning Strategies subscales was 36.25±4.73. The independent factors that increased the students' total scores on the Self-Regulated Learning Scale in Clinical Nursing Practice were female gender status (β=2.49; t=3.37; p=0.001), academic grade point average (β=1.55; t=2.44; p=0.015), whether or not choosing nursing as a profession willingly (β=2.37; t=3.64; p0.05). As a result, it has been found that nursing students use self-regulated learning approaches at a high level in clinical practice environments. Positive learning and practice environments should be created to support students to use self-regulated learning approaches more. In addition, it is recommended that students get supported to increase their academic success and to transfer their theoretical knowledge to clinical practice.