Acil servise travma nedeniyle başvuran hastalarda perfüzyon indeksinin hemorajik şok derecesini belirlemedeki etkinliği
Effectiveness of the perfusion index in determining the grade of hemorrhagic shock in patients applied to the emergency department due to trauma
- Tez No: 713166
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN AKÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Trauma, Hemorrhagic Shock, Perfusion Index
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Travma hastalarında kanama yaralanma sonrası en sık önlenebilen ölüm nedenidir. Bu nedenle travma hastalarında kanama varlığının erken tespiti hayati önem taşımaktadır. Perfüzyon indeksi ölçümleri, non invaziv, hızlı sonuç veren ve kolay uygulanabilen bir yöntem olarak, travma hastalarında hemorajik şok gelişiminin öngörülmesinde, hemorajik şok şiddetinin belirlenmesinde, kan ürünü replasmanı ihtiyacının erken saptanmasında kullanılmaya aday bir ölçüm sistemi olabilir. Çalışmamızda acil servisimize travma nedeniyle başvurmuş, hemorajik şok tanısı konmuş ve 18 yaş üzeri, gebe olmayan 46 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların vital parametreleri, perfüzyon indeksi değerleri kaydedilmiş; ayrıca demografik bilgileri, şok skorlaması değerleri, ilk 24 saatte kan ürünü ihtiyacı gerekliliği ve hasta sonlanımı da kayıt altına alınmıştır. Kaydedilen tüm veriler arasında istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda ortanca yaş 35,5 (İKA 30) saptanmış olup hastaların %73,9'uerkektir. Evre I ve evre IV şok bulunan hasta grupları arasında Pİ değerleri açısından anlamlı fark saptanmıştır. Pİ değerleri ve diğer hemorajik şok skorlamaları, kan ürünü replasmanı ihtiyacını tahmin etme açısından değerlendirilmiş, Pİ ölçümleri kan ürünü replasmanı ihtiyacını öngörmede diğer hemorajik şok skorlama sistemlerine göre daha başarılı bulunmuştur. Çalışmamız sonucunda Pİ ölçümlerinin kan ürünü replasmanı ihtiyacını öngördüğünü saptamış bulunmaktayız. Pİ ölçümleri diğer parametrelerle birlikte hemorajik şok şiddetinin belirlenmesinde kullanılabilir ve kan ürünü replasmanı ihtiyacını önceden tahmin edebilir. Anahtar Kelime: Travma, Hemorajik Şok, Perfüzyon İndeksi
Özet (Çeviri)
Bleeding is the most common preventable cause of death in trauma patients after injury. Therefore, early detection of bleeding in trauma patients is of vital importance. Perfusion index measurements, as a non-invasive, fast and easy-to-apply method, can be a candidate measurement system for predicting the development of hemorrhagic shock in trauma patients, determining the severity of hemorrhagic shock, and determining the need for blood product replacement early. In our study, 46 patients who were admitted to our emergency department due to trauma, were diagnosed with hemorrhagic shock and were over 18 years old and were not pregnant were evaluated. Vital parameters and perfusion index values of the patients were recorded; in addition, demographic information, shock scoring values, blood product requirement in the first 24 hours, and patient outcome were also recorded. Statistical analyzes were performed among all recorded data. In our study, the median age was 35.5 (IQR 30), and 73.9% of the patients were male. A significant difference was found between the patient groups with stage I and stage IV shock in terms of PI values. PI values and other hemorrhagic shock scoring systems were evaluated in terms of predicting the need for blood product replacement, and PI measurements were found to be more successful than other hemorrhagic shock scoring systems in predicting the need for blood product replacement. As a result of our study, we determined that PI measurements predicted the need for blood product replacement. PI measurements, together with other parameters, can be used to determine the severity of hemorrhagic shock and can predict the need for blood product replacement.