İstenmeden dünyaya gelen çocuk nedeniyle tazminat hakkı
Right to compensation for an unwanted child
  1. Tez No: 713301
  2. Yazar: GÖZDE YAŞIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fetus, Abortion, Termination of Pregnancy, Sterilization, Women's Right to Health, Right to Family Planning, Unwanted Child, Disabled Child, Compensation Right, Physician's Compensation Responsibility
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kadının istenmeyen gebeliğinin sonlandırılması ve gebelik önleyici tıbbi işlemlerin uygulanmasını talep hakkı yasal olarak düzenlenmiştir. Gebe kadın üzerinde uygulanan tıbbi işlemlerde öngörülen yasal şartlar tezin inceleme alanına dahil edilmiştir. Hekim ile gebe kadın arasında yapılan ve sadece kadın bedeni üzerinde uygulama alanı bulan tıbbi işlemlerde, yasal şart olarak öngörülen vesayet makamı onayı ya da eş rızasının arandığı haller değerlendirmeye alınmıştır. Gebeliğin istenmediği ya da sonlandırılmasının talep edildiği hallerde hekim ile gebe kadın arasında bir sözleşme düzenlenmektedir. Buna göre, hekim, gebeliğin oluşumunun engellenmesine ilişkin yapılan sözleşmeye aykırı ifası sebebiyle istenmeyen çocuğun dünyaya gelmesinden sebeple doğan zararlardan sorumlu kabul edilmiştir. Gebelik sürecinde ceninin engelli olduğunun hekim tarafından tespit edilememesi de özen borcunun ihlali niteliğinde değerlendirilmiş ve engelli çocuk sebebiyle doğan zararlardan hekimin tazminat sorumluluğunu gerektirmiştir. Hekim kusuru ile engelli doğan ceninin hekimden tazminat hakkı talebi hususunda ceninin kişilik hakkının başlangıcı tespiti önem arz etmektedir. Öte yandan, ceninin, gebe kadın ve hekim arasında gerçekleştirilen sözleşmede üçüncü kişi konumunda olup olmadığı tartışmaları yer almıştır. Çalışmamızda özellikle ceninin kişilik hakkı, hekim ile gebe kadın arasındaki sözleşmenin hukuki niteliği ve tazminat sorumluluğunun koşulları ve kaynakları irdelenmiştir. Nihayetinde, çalışmamız içerisinde güncel yargı kararlarından faydalanılarak istenmeden dünyaya gelen çocuklar nedeniyle doğan tazminat hakkı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Woman's right to terminate her unwanted pregnancy and to demand the application of contraceptive medical procedures is legally regulated.The legal conditions stipulated in the medical procedures applied on pregnant women are included in the study area of the thesis. In the medical procedures performed between the physician and the pregnant woman, which are only applied on the female body.The cases where the guardianship authority approval or the consent of the spouse, which is stipulated as a legal condition, are sought in the medical procedures performed between the physician and the pregnant woman and which have an area of application only on the female body, are taken into consideration. In cases where the pregnancy is not wanted or terminated, a contract is drawn up between the doctor and the pregnant woman.Accordingly, the physician has been deemed responsible for the damages arising from the birth of an unwanted child due to his/her performance in violation of the contract made regarding the prevention of pregnancy.Failure to detect by the physician that the fetus was disabled during the pregnancy was also considered as a violation of the duty of care and necessitated the physician's liability for compensation for damages caused by the disabled child. It is important to determine the beginning of the personality right of the fetus in the claim of the right of compensation from the physician, which is born with a disability due to a physician's fault.On the other hand, there were discussions about whether the fetus is in the position of a third party in the contract between the pregnant woman and the physician.In our study, especially the personality right of the fetus, the legal nature of the contract between the doctor and the pregnant woman, and the conditions and sources of the compensation responsibility were examined.Finally, in our study, the right to compensation arising from children born unintentionally has been examined by making use of current judicial decisions.