Görsel medyadaki şiddetin ortaöğrenim gençliği üzerindeki etkisi
The effects of the visual media which includes violence on high school students
- Tez No: 274238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN YELKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Medya, Gençlik, Ortaöğrenim Gençliği, Şiddet, media, youth, youth in high school, violence
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Görsel Medyadaki Şiddetin Ortaöğrenim Öğrencileri Üzerindeki Etkisi? başlıklı araştırmamızda, görsel medyadaki şiddet içerikli görüntülerin etkileri ekseninde, gerçek hayatla bağlantısı ve yansımaları ele alındı.Görsel medya araçlarından en etkilisi olan televizyonun hayatımızda daha çok yer kaplamaya başladığı ve her geçen gün daha etkili hale geldiği genel kabul gören bir gerçektir. Bu etkililiği nedeniyle televizyon programlarında şiddete günlük hayatta yer aldığından daha yüksek oranda yer verilmesi genel olarak çocuk ve gençlerin ruhsal, sorunlarla karşılaşmasına neden olmaktadır. Televizyon izleyenlere davranış kalıpları oluşturucu ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu dayatıcı etkisi toplumda istenmeyen davranışların görülmesine yol açabilmektedir.Dünyada ve ülkemizde giderek artış gösteren şiddet olayları, özellikle son yıllarda eğitim kurumlarımızı da ciddi boyutlarda tehdit eder hale gelmiştir. Toplumun her kesimini yakından ilgilendiren ve son derece önemli olan böyle bir konuya katkı sağlamak amacıyla, ortaöğrenim okullarında artan şiddet olaylarında görsel medyanın etkisinin boyutunu tespit etmek ve bu doğrultuda çözüm önerileri getirmek araştırmanın temel amacıdır.Araştırma evren Konya ili merkezindeki farklı türde 114 ortaöğretim kurumunda öğrenim gören toplam 51650 öğrenci oluşturmaktadır. Okul türleri dikkate alınarak 4 okuldaki 3885 öğrenci çalışma evreni olarak alınmıştır. Bu okullardan örneklem olarak 300 öğrenci random olarak seçilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel olarak frekans (f) ve yüzde (%) değerlerden ve ki-kare istatistik tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, şiddete neden olabilecek birçok faktörden (aile, akran grubu, okul, televizyon, internet v.b.) söz edilebilir. Bunlardan özellikle TV programları, internet, üzerinde durulmuştur. Medyadaki şiddetin gençler üzerindeki olumsuz etkilerini önleyebilmek için başta aileler olmak üzere toplumun her kesimine büyük görevler düşmektedir.
Özet (Çeviri)
In the resarch under the title of ?the effects of the visual media which includes violence on high school students? it is considered of connections and results of the tv violence in real life.It is a fact that television is the most effective and become more effective day by day in our life because of these effects, violence take part on tv more than usual. So it usually causes children and youngs to face with psychological problems. The compelling influence of tv.;what is true or what is wrong, can causes to see unwanted behaviours on society.The violence events which increase in the world and in our country, became a serious threat for our education instutions with the aim of helping such a important issue, the main aims are ;to determine the degree of tv effects in high schools an with this way solutions to the this issue.The resarch area is formed by 5160 students who are still attending 114 different high school in Konya city centre with taking care of the study, 300 students were chosen as sample from these schools. In evaulating the data benefited from percent(%) and frequency(f) as statistically. We can talk about many factors causes violence (family,friends,school,tv., internet, e.t.c.) looking the research results especially in this research we focused on the tv programmes and internet. For preventing the negative effects of violence in media ; there are a lot of responsibilities especially for families and the other parts of the society.